Släpp fram björken i granskogen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
När det är för blött för granplantor: Släpp fram grupper av björk.

Då slipper du kasta bort granplantor som inte överlever vätan, skriver SLU Alnarp i ett nyhetsbrev

Annons
Annons

– På så sätt skapas mindre bestånd av björkar bland granarna, säger Emma Holmström från forskningsprojektet Fras som handlar om framtidens skogsskötsel.

Hon har studerat hela 6 000 provytor på Södras planteringar. Hon kan konstatera att granplantor generellt klarar torka bättre än fuktiga marker.

Där det är fuktigt kan man istället släppa fram grupper av björkar. Det är bättre än att ställa enstaka träd, säger hon.

–  I praktiken har enstaka björkar svårt att överleva en hel omloppstid för beståndet och utvecklas till naturvårdsträd.

Forskarna i Alnarp har tagit fram ”Björkmodellen” för att beräkna och planera självföryngringen av björk.

 

 

 

Publicerad:
 • Luftskeppsrobotar

  År 2040 sköter luftskeppsrobotarna virkestransporterna

  DEBATT. Luftskeppsrobotar som kvistar stockar och sedan fraktar de från skogen till sågen skulle värna både natur och klimat. Science fiction? Enligt Mats Hagner, professor emeritus, behövs bara en anpassning av befintlig teknik.
 • Annons
 • "Vi kan inte längre använda skogen som förut"

  Kategorier: debatt, Henrik Petrén
  DEBATT. Verkligheten tvingar oss nu alla att se på skogen på ett helt nytt sätt – en livsviktig kolsänka som vi måste sköta på rätt sätt. Skogsägarna har en nyckelroll, skriver Henrik Petrén.
 • Ingen brådska att ta ut bränd skog

  Det finns ingen anledning att skynda sig ut för att upparbeta den brända skogen. Det räcker att göra det till våren. Torkan har minskat risken för skadeinsekter i höst.
 • Annons
 • Nu kartläggs trädens samhällsnytta

  Vilken samhällsnytta gör stadsträden? Ett projekt ska hjälpa kommuner och företag att presentera siffror på det.
 • Skogsentreprenörer får ersättning för stoppat skogsarbete

  Många skogsentreprenörer har varit tvungna att begränsa verksamheten på grund av den höga brandrisken i sommar. Södra ersätter nu sina avtalsentreprenörer för en veckas produktionsbortfall.
 • Annons