Släpp fram björken i granskogen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
När det är för blött för granplantor: Släpp fram grupper av björk.

Då slipper du kasta bort granplantor som inte överlever vätan, skriver SLU Alnarp i ett nyhetsbrev

Annons
Annons

– På så sätt skapas mindre bestånd av björkar bland granarna, säger Emma Holmström från forskningsprojektet Fras som handlar om framtidens skogsskötsel.

Hon har studerat hela 6 000 provytor på Södras planteringar. Hon kan konstatera att granplantor generellt klarar torka bättre än fuktiga marker.

Där det är fuktigt kan man istället släppa fram grupper av björkar. Det är bättre än att ställa enstaka träd, säger hon.

–  I praktiken har enstaka björkar svårt att överleva en hel omloppstid för beståndet och utvecklas till naturvårdsträd.

Forskarna i Alnarp har tagit fram ”Björkmodellen” för att beräkna och planera självföryngringen av björk.

 

 

 

Publicerad:
 • ”Särintressen styr inte rapportering om klimatnytta”

  DEBATT. Varken Bo Hektor eller andra skogsintresserade klimatvänner behöver känna någon oro över att Sveriges rapportering av utsläpp och upptag från skog- och markanvändningssektorn påverkas av särintressen; skriver Mattias Lundblad och  Hans Petersson, SLU, i en replik.
 • Annons
 • Rätt blandad skog växer bättre

  Blandskogar kan ge bättre trädtillväxt, mer biologisk mångfald, mer bär och vilt samt ett rikare friluftsliv. Men det gäller att blanda rätt.
 • Nu stämmer Södra staten

  Södra bistår två markägare med en stämningsansökan riktad mot staten. Bakgrunden är att Skogsstyrelsen stoppat en avverkning på deras skogsfastighet utanför Åseda i Uppvidinge kommun, utan kompensation.  
 • Annons
 • ”Stoppad inventering riskerar exporten”

  Om inte den landsomfattande nyckelbiotopsinventeringen återupptas sätts hela skogsnäringens framtid på spel, skriver mångåriga skogsanalytikern och tidigare SLU-professorn Sten Nilsson på SvD Debatt.
 • Skogsägare fick rätt mot staten

  Skogsägarna som stämde staten när de hindrades att avverka och nekades ersättning, har fått rätt. Staten ska betala över 18 miljoner kronor till flera markägare, enligt en dom i mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt.
 • Annons