”Skyll inte på hydrauloljan”

6 december 2006 — Hydraulolja kan inte orsaka skogsbränder. Det är ett skamgrepp att lite svepande skylla på skogsmaskinerna.

Det säger Ulf Sandström, SMF Skogsentreprenörerna. Dessutom har de flesta entreprenörer plockat bort band och kedjor för att minska risken för gnistbildning.

Hydrauloljan som läcker är sällan över 70 grader och framför allt kan den inte självantända. Det var efter storbranden i Bodträskfors, över 1 500 hektar skog brann, som skogsmaskinerna kom i fokus.
— Om maskinerna var brandorsaken borde hela Norrbotten ha brunnit, säger Ulf Sandström. Ett klumpigt påstående att lasta oss. Det är väl snarare troligt att en cigarettfimp eller lägereld kan ha startat bränderna. I riskområdena stoppades markberedning, som i så fall skulle vara en fara med tanke på gnistor i torra marker.

Rubrikerna i lokaltidningarna i norr var bland annat Skogsmaskin kan ha orsakat storbrand. SKOGEN tog kontakt med räddnignschef Tommy Lindvall i Boden:
— Vi backar på det här med hydrauloljan. Det var ren spekulation. Däremot verkar det som en skogsmaskin varit inblandad vid Bodträskfors. En avverkning pågick och det kan ha skapat gnistbildning. Just den maskinen kunde räddas undan branden. Andra brandorsaker har varit åska, lägereldar och röjning i vägkanterna, säger Tommy Lindvall.

Text: Lars Davner

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb