Upp mot 30 procent av skogsarealen är skyddad och får inte brukas, anser LRF och Mellanskog enligt helagotland.se. Organisationerna har då räknat in delar av Natura 2000-områden och nyckelbiotoper.
Men länsstyrelsen anser att siffran är betydligt lägre, kring 20 procent. Myndigheten räknar inte in Natura 2000-områden.
– För att det inte är ett formellt skydd, utan mer av ett utpekat område. Det kan finnas viss restriktivitet, men den är inte reglerad som kring ett naturreservat, förklarar Anna-Lena Fritz på länsstyrelsen för helagotland.se.
LRF och Mellanskog hävdar vidare att det finns ett ”latent skydd” genom att avverkningsansökningar gällande oskyddad skog inte får godkänt.
– Det stämmer inte. Endast en procent av ansökningarna fick begränsningar i vårt distrikt under fjolåret, enligt Anna-Lena Fritz.
LRF och Mellanskog vill få ett stopp på vad de kallar för ”skyddsivern” kring gotländsk skog. För branschens skull – men också för klimatet eftersom det enligt dem är den växande skogen som binder mest koldioxid.