”Skyddsiver på Gotland”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Länsstyrelsen och skogsägarrörelsen har olika uppfattningar om hur mycket skog som är belagd med brukningsstopp på Gotland. Det pågår en skadlig skyddsiver på ön, anser LRF och Mellanskog, enligt helagotland.se

Upp mot 30 procent av skogsarealen är skyddad och får inte brukas, anser LRF och Mellanskog enligt helagotland.se. Organisationerna har då räknat in delar av Natura 2000-områden och nyckelbiotoper.

Annons
Annons

Men länsstyrelsen anser att siffran är betydligt lägre, kring 20 procent. Myndigheten räknar inte in Natura 2000-områden.

– För att det inte är ett formellt skydd, utan mer av ett utpekat område. Det kan finnas viss restriktivitet, men den är inte reglerad som kring ett naturreservat, förklarar Anna-Lena Fritz på länsstyrelsen för helagotland.se.

LRF och Mellanskog hävdar vidare att det finns ett ”latent skydd” genom att avverkningsansökningar gällande oskyddad skog inte får godkänt.

– Det stämmer inte. Endast en procent av ansökningarna fick begränsningar i vårt distrikt under fjolåret, enligt Anna-Lena Fritz.

LRF och Mellanskog vill få ett stopp på vad de kallar för ”skyddsivern” kring gotländsk skog. För branschens skull – men också för klimatet eftersom det enligt dem är den växande skogen som binder mest koldioxid.

 

 

 

Publicerad:
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons