”Skyddsiver på Gotland”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Länsstyrelsen och skogsägarrörelsen har olika uppfattningar om hur mycket skog som är belagd med brukningsstopp på Gotland. Det pågår en skadlig skyddsiver på ön, anser LRF och Mellanskog, enligt helagotland.se

Upp mot 30 procent av skogsarealen är skyddad och får inte brukas, anser LRF och Mellanskog enligt helagotland.se. Organisationerna har då räknat in delar av Natura 2000-områden och nyckelbiotoper.

Annons
Annons

Men länsstyrelsen anser att siffran är betydligt lägre, kring 20 procent. Myndigheten räknar inte in Natura 2000-områden.

– För att det inte är ett formellt skydd, utan mer av ett utpekat område. Det kan finnas viss restriktivitet, men den är inte reglerad som kring ett naturreservat, förklarar Anna-Lena Fritz på länsstyrelsen för helagotland.se.

LRF och Mellanskog hävdar vidare att det finns ett ”latent skydd” genom att avverkningsansökningar gällande oskyddad skog inte får godkänt.

– Det stämmer inte. Endast en procent av ansökningarna fick begränsningar i vårt distrikt under fjolåret, enligt Anna-Lena Fritz.

LRF och Mellanskog vill få ett stopp på vad de kallar för ”skyddsivern” kring gotländsk skog. För branschens skull – men också för klimatet eftersom det enligt dem är den växande skogen som binder mest koldioxid.

 

 

 

Publicerad:
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons
 • Skogens ordförande blir hedersdoktor

  Föreningen Skogens ordförande Monika Stridsman har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Där lovordas hon för sina insatser inom forskningskommunikation.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Ett politiskt kamikazeuppdrag

  Räcker råvaran? Det frågar vi i SKOGENs majnummer. Ett enkelt svar är ”ja, varor räcker till dem som kan betala tillräckligt bra”. Ett bättre svar är: Nej, skogen räcker inte alls, inte om ”räcker” betyder att alla ska få så mycket de vill ha. Det är såklart det senare svaret som gör frågan så intressant.
 • Annons