Skräp i skog irriterar

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Sopor efter bärplockare
Mattias Mikaelsson bredvid en mindre del av allt skräp bärplockare lämnat på hans mark.
BÄRPLOCKARE. Markägare i norra Svealand och södra Norrland rasar mot besökare som lämnar mängder av avfall efter sig. Myndigheterna kan inte göra mycket.

I år kan många utländska bär­plockare glatt lämna de svenska skogarna med en skaplig förtjänst i bagaget. Tillgången på blåbär har varit god. 
Några som är mindre glada är de skogsägare och ortsbor som får städa efter en del av bärplockarna. På många håll har avsevärda mängder skräp ­samlats under den tid plockarna vistats i skogarna. 
Det rör sig inte bara om matrester och hushållssopor, utan även om miljöfarligt avfall som batterier, kylskåp och delar från slaktade bilar.

Annons
Annons

Mattias Mikaelsson är en av mark­ägarna som drabbats. För fjärde året tvingas han städa de egna markerna. Skräpet drar inte bara till sig djur som letar matrester bland avfallet, mycket av det som har dumpats är direkt farligt för djuren och skadligt för miljön.
– På flera platser har man eldat plast och annat som ­absolut inte ska brännas. Och det finns vassa burkar, upp­spända linor och andra föremål som djuren kan skada sig på. 
Att polisanmäla det här är meningslöst. I slutändan blir det ju ändå jag som markägare som blir ansvarig för att städa.

Tidningen SKOGEN 9/2016Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN. Prova på 3 nummer för endast 99 kr. Klicka här»Vägbommar för att hindra ­tillträde med bil till markerna räcker inte alltid. Lås har brutits upp och hinder forcerats.
Länsstyrelserna i Gävleborg och Jämtland konstaterar att man inte har resurser att bevaka bärplockarna och heller inte har några sanktioner att ta till när allemansrätten missbrukas.

De oorganiserade plockarna ­misstänks komma främst från de forna öststaterna och de har bott i tältläger och skåpbilar i anslutning till bärmarkerna. Längre norrut i landet sker en mer kontrollerad verksamhet. Plockarna där kommer företrädesvis från Thailand och har oftast både avtal och ordnat boende.

SKOGEN 9/2016

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons