
I år kan många utländska bärplockare glatt lämna de svenska skogarna med en skaplig förtjänst i bagaget. Tillgången på blåbär har varit god.
Några som är mindre glada är de skogsägare och ortsbor som får städa efter en del av bärplockarna. På många håll har avsevärda mängder skräp samlats under den tid plockarna vistats i skogarna.
Det rör sig inte bara om matrester och hushållssopor, utan även om miljöfarligt avfall som batterier, kylskåp och delar från slaktade bilar.
Mattias Mikaelsson är en av markägarna som drabbats. För fjärde året tvingas han städa de egna markerna. Skräpet drar inte bara till sig djur som letar matrester bland avfallet, mycket av det som har dumpats är direkt farligt för djuren och skadligt för miljön.
– På flera platser har man eldat plast och annat som absolut inte ska brännas. Och det finns vassa burkar, uppspända linor och andra föremål som djuren kan skada sig på.
Att polisanmäla det här är meningslöst. I slutändan blir det ju ändå jag som markägare som blir ansvarig för att städa.
Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN. Prova på 3 nummer för endast 99 kr. Klicka här»Vägbommar för att hindra tillträde med bil till markerna räcker inte alltid. Lås har brutits upp och hinder forcerats.
Länsstyrelserna i Gävleborg och Jämtland konstaterar att man inte har resurser att bevaka bärplockarna och heller inte har några sanktioner att ta till när allemansrätten missbrukas.
De oorganiserade plockarna misstänks komma främst från de forna öststaterna och de har bott i tältläger och skåpbilar i anslutning till bärmarkerna. Längre norrut i landet sker en mer kontrollerad verksamhet. Plockarna där kommer företrädesvis från Thailand och har oftast både avtal och ordnat boende.
SKOGEN 9/2016