Skräp i skog irriterar

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Sopor efter bärplockare
Mattias Mikaelsson bredvid en mindre del av allt skräp bärplockare lämnat på hans mark.
BÄRPLOCKARE. Markägare i norra Svealand och södra Norrland rasar mot besökare som lämnar mängder av avfall efter sig. Myndigheterna kan inte göra mycket.

I år kan många utländska bär­plockare glatt lämna de svenska skogarna med en skaplig förtjänst i bagaget. Tillgången på blåbär har varit god. 
Några som är mindre glada är de skogsägare och ortsbor som får städa efter en del av bärplockarna. På många håll har avsevärda mängder skräp ­samlats under den tid plockarna vistats i skogarna. 
Det rör sig inte bara om matrester och hushållssopor, utan även om miljöfarligt avfall som batterier, kylskåp och delar från slaktade bilar.

Annons
Annons

Mattias Mikaelsson är en av mark­ägarna som drabbats. För fjärde året tvingas han städa de egna markerna. Skräpet drar inte bara till sig djur som letar matrester bland avfallet, mycket av det som har dumpats är direkt farligt för djuren och skadligt för miljön.
– På flera platser har man eldat plast och annat som ­absolut inte ska brännas. Och det finns vassa burkar, upp­spända linor och andra föremål som djuren kan skada sig på. 
Att polisanmäla det här är meningslöst. I slutändan blir det ju ändå jag som markägare som blir ansvarig för att städa.

Tidningen SKOGEN 9/2016Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN. Prova på 3 nummer för endast 99 kr. Klicka här»Vägbommar för att hindra ­tillträde med bil till markerna räcker inte alltid. Lås har brutits upp och hinder forcerats.
Länsstyrelserna i Gävleborg och Jämtland konstaterar att man inte har resurser att bevaka bärplockarna och heller inte har några sanktioner att ta till när allemansrätten missbrukas.

De oorganiserade plockarna ­misstänks komma främst från de forna öststaterna och de har bott i tältläger och skåpbilar i anslutning till bärmarkerna. Längre norrut i landet sker en mer kontrollerad verksamhet. Plockarna där kommer företrädesvis från Thailand och har oftast både avtal och ordnat boende.

SKOGEN 9/2016

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Ny simulator ska ge äkta skogskänsla

  Ponsse har tagit fram en helt ny simulator för skogsmaskinoperatörer. "Utbildningsmiljön känns som att vara ute i skogen", enligt maskintillverkaren.
 • Annons
 • Nya borren berättar mer

  Den elektroniska tillväxtborren ger mer information än den traditionella, men mindre ingrepp i trädet. För dyr för gemene man, troligen, men mycket användbar för forskningen.
 • Ikea presenterar ny skogsagenda

  Ikea lanserar en ny global skogsagenda. Möbelföretaget säger sig vilja göra ansvarsfullt skogsbruk till norm över hela världen -  och inte bara i skogar där de hämtar sitt råmaterial.
 • Annons
 • Prislyft för skogsmark under pandemiåret

  Kategorier: skogspriser, virkesmarknad
  Priset på skogsmark ökade med i genomsnitt 4,1 procent under 2020 och nådde rekordnivåer, enligt fastighetsmäklaren Ludvig och Co. Störst var prisökningen i fjällnära områden.
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons