Skötselberget växer

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Naturvårdsbränning
Naturvårdsbränning är en av de skötselåtgärder som släpar efter, enligt Skogsstyrelsen. Foto: Thomas Adolfsén/ SKOGENbild
Skötseln av skyddade skogar är kraftigt eftersatt, i många fall är läget akut.
Du läser nu ett smakprov. Läs hela artikeln i SKOGEN 12/2020.
SKOGEN finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

Mer än hälften av de 14 000 områden som är avsatta till biotopskydd eller naturvårdsavtal behöver naturvårdande skötselåtgärder. Hela 42 000 hektar skyddad skog behöver tas om hand för att inte stora naturvärden ska gå förlorade. På 60 procent av denna yta är skötselbehovet akut.

Annons
Annons

Anna NorrbyAnna NorrbyHur har det kunnat bli så här?
– Vi har uppvaktat regeringen varje år för att få mer pengar men har istället fått minskade anslag. Läget är allvarligt och ju längre vi skjuter fram skötseln, desto mer akut blir det. Vi bygger upp ett skötselberg som tar lång tid att beta av, säger Anna Norrby, specialist på områdesskydd vid Skogsstyrelsen.

Hon säger att man de senaste fem åren har jobbat mer aktivt och målinriktat med naturvårdande skötsel, men att det inte räckt till eftersom den länge varit försummad.

Text: Stefan Hällberg

Läs hela artikeln i SKOGEN 12/2020.

Publicerad:
 • KD: Vi vill förändra EU:s landsbygdspolitik

  SKOGENdebatt. Kristdemokraterna vill se ett skifte i hur EU bedriver politik inom en lång rad områden som påverkar svensk landsbygd. Skogsbruket är ett exempel, skriver Sara Skyttedal och Carl-Wiktor Svensson.
 • Annons
 • Viltskötsel i Skogspodden

  I avsnitt 93 träffar Skogspodden Sebastian Helgée som är ordförande i Vimmerby östra älg- och kronskötselområde. Det samtalas en massa om viltförvaltning i kombination med skogsskötsel.
 • Höstexkursion med hjärtefråga

  Föreningen Skogens Höstexkursion går till generalsekreterare Johan Larssons hemtrakter. Han berättar vad han tycker gör årets exkursion spännande.
 • Annons
 • Ökat virkesvärde åts upp av kostnader

  Det ökade virkesvärdet åts upp av ökade skogsbrukskostnader. Det visar Skogforsks skogsbruksindex för 2021.
 • Med ny teknik kommer nya gränser

  SKOGENdebatt. Föreningen Skogens generalsekreterare reflekterar över glädjande framgångsvågor av ny teknik. Och hur trist det kan vara att börja prata begränsningar. Men någon behöver ändå lyfta frågan: Hur många kolbottnar ska vi bevara?
 • Annons