Skötselberget växer

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Naturvårdsbränning
Naturvårdsbränning är en av de skötselåtgärder som släpar efter, enligt Skogsstyrelsen. Foto: Thomas Adolfsén/ SKOGENbild
Skötseln av skyddade skogar är kraftigt eftersatt, i många fall är läget akut.
Du läser nu ett smakprov. Läs hela artikeln i SKOGEN 12/2020.
SKOGEN finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

Mer än hälften av de 14 000 områden som är avsatta till biotopskydd eller naturvårdsavtal behöver naturvårdande skötselåtgärder. Hela 42 000 hektar skyddad skog behöver tas om hand för att inte stora naturvärden ska gå förlorade. På 60 procent av denna yta är skötselbehovet akut.

Annons
Annons

Anna NorrbyAnna NorrbyHur har det kunnat bli så här?
– Vi har uppvaktat regeringen varje år för att få mer pengar men har istället fått minskade anslag. Läget är allvarligt och ju längre vi skjuter fram skötseln, desto mer akut blir det. Vi bygger upp ett skötselberg som tar lång tid att beta av, säger Anna Norrby, specialist på områdesskydd vid Skogsstyrelsen.

Hon säger att man de senaste fem åren har jobbat mer aktivt och målinriktat med naturvårdande skötsel, men att det inte räckt till eftersom den länge varit försummad.

Text: Stefan Hällberg

Läs hela artikeln i SKOGEN 12/2020.

Publicerad:
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons