Skötsel för produktivitet och hållbarhet på Höstexkursionen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Höstexkursionen 2018. Foto: Föreningen Skogen.
Den 18-19 september är Södra värd för Föreningen Skogens Höstexkursion i Växjötrakten. Temat är: Ökad skogsproduktion i familjeskogsbruket inom ramen för ett hållbart skogsbruk – hur då?

Under två dagar arrangeras Höstexkursionen (Hex) för 116:e året. Cirka 150 deltagare kommer att besöka flera skogsägare och ta del av deras tankar kring hållbart skogsbruk, berättar Göran Örlander, Södras skogsstrateg.

Annons
Annons

– Till exempel kommer man att visa hur man med olika skötselingrepp, val av trädslag och odlingsmaterial kan bedriva ett smart och långsiktigt skogsbruk samtidigt som man tar hänsyn till naturvärden och hållbarhet. Vi kommer också att få ta del av resultat från flera av de utvecklingsarbeten som Södra gör tillsammans med olika forskare, säger han i en artikel på Södras hemsida.

Även aktuella skogsägarfrågor som granbarkborren och viltförvaltning tas upp på Höstexkursionen.

Bengt Ek är generaldirektör för Föreningen Skogen:

– Det kommer att bli vansinnigt intressant för våra medlemmar från olika håll i skogssektorn att möta Södras medlemmar ute i fält. Föreningen Skogen tror helhjärtat på en mångfald i brukandet och det får vi uppleva hos Södra, där medlemmarna ofta har olika fokus i sin skogsskötsel.

 

 

 

Publicerad:
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons