Skötsel för produktivitet och hållbarhet på Höstexkursionen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Höstexkursionen 2018. Foto: Föreningen Skogen.
Den 18-19 september är Södra värd för Föreningen Skogens Höstexkursion i Växjötrakten. Temat är: Ökad skogsproduktion i familjeskogsbruket inom ramen för ett hållbart skogsbruk – hur då?

Under två dagar arrangeras Höstexkursionen (Hex) för 116:e året. Cirka 150 deltagare kommer att besöka flera skogsägare och ta del av deras tankar kring hållbart skogsbruk, berättar Göran Örlander, Södras skogsstrateg.

Annons
Annons

– Till exempel kommer man att visa hur man med olika skötselingrepp, val av trädslag och odlingsmaterial kan bedriva ett smart och långsiktigt skogsbruk samtidigt som man tar hänsyn till naturvärden och hållbarhet. Vi kommer också att få ta del av resultat från flera av de utvecklingsarbeten som Södra gör tillsammans med olika forskare, säger han i en artikel på Södras hemsida.

Även aktuella skogsägarfrågor som granbarkborren och viltförvaltning tas upp på Höstexkursionen.

Bengt Ek är generaldirektör för Föreningen Skogen:

– Det kommer att bli vansinnigt intressant för våra medlemmar från olika håll i skogssektorn att möta Södras medlemmar ute i fält. Föreningen Skogen tror helhjärtat på en mångfald i brukandet och det får vi uppleva hos Södra, där medlemmarna ofta har olika fokus i sin skogsskötsel.

 

 

 

Publicerad:
 • Gödsel sprids i skogen

  Nu kartläggs ­gödsling och klimat

  Skogsgödsling ökar tillväxten, bindningen av kol och klimatnyttan. Verkar det som. Åtminstone i vissa skogstyper. Om fyra år vet vi mer om hela ­bilden, hoppas en grupp SLU-forskare.
 • Annons
 • Dimmig skogssiluett

  ”Den boreala ­skogen är jordens lunga”

  Med intensifierad skogsvård kan tillväxten i den ­boreala ­skogen fördubblas under en tioårsperiod. Det visar ett ­forsk­ningsprogram i Norrbotten som pågått i 15 år. Till­växten binder kol och främjar ­klimatarbetet -vilket skulle kunna ge skogs­ägarna ­in­täkter i form av utsläppsrätter.
 • ”Kalavverkning måste fasas ut”

  DEBATT. Alla skogar med höga naturvärden måste skyddas och kalavverkning fasas ut. Det är kris i skogen,  skriver 70 organisationer från 25 länder och 30 forskare i ett upprop till politiker och myndigheter.
 • Annons
 • ”Skogsnäringen är inget särintresse”

  Kategorier: debatt, John Widegren, SvD
  Jag kan konstatera att Sten B Nilsson och Moderaterna har olika syn på vad ett särintresse är. Och att Moderaterna skulle ta bort pengarna för nya reservat är helt enkelt inte sant, skriver John Widegren (M) i en slutreplik i SvD.
 • Trädhotell får pris för ekoturism

  Treehotel i Harads utanför Boden har vunnit pris för att de "bäst levandegör svensk ekoturism".
 • Annons