En vanlig fråga till Ebbe Lindberg, branschorganisationen Skogsentreprenörerna nya företagsutvecklare, är hur man ska få företaget att växa och vad som krävs. Haken är ofta att det är svårt att hitta kompetenta och erfarna maskinförare. Att det är svårt att köra en skördare är lätt att förstå för en lekman, men:
– Jag vill nog säga att det är mer krävande att vara duktig skotarförare. Man måste vara som en schackspelare, kunna tänka flera drag framåt och se vad varje drag får för konsekvenser, säger Ebbe Lindberg.
En skotarförare måste tänka ekonomiskt och miljömässigt, utvecklar han, det vill säga kombinera närmaste väg och samtidigt skona marken och undvika fuktigheter. För det behövs från början en grundplan som i många fall föraren måste göra snabba avsteg ifrån. Till exempel nyupptäckta surhål och kraftiga regn kräver omtänkande. Samtidigt är produktionskraven höga, det ska gå ihop ekonomiskt.
Enligt Ebbe tar det 10 000 timmar i maskinen eller cirka fem år för att bli på topp!
Ebbe Lindberg är 45 år och har själv kört skotare under sin brokiga yrkesbana. Han började som motormanuell huggare och har sedan – utan kronologisk ordning – varit lärare, reparerat och sålt motorsågar, jobbat som virkesmätare och lantarbetare, pluggat till skogsmästare och även byggt svinhus. Massor av erfarenheter som passar perfekt för en företagsutvecklare.
Som lärare undervisade han i skogsmaskiner på naturbruksgymnasierna Vreta och Ryssby.
– Från åren som lärare tar jag nog med mig förmågan att förmedla budskap, att förklara.
Det har han användning för på de kurser som Skogsentreprenörerna håller för medlemsföretagens personal såväl som ledningar.
Förutom synnerligen bred arbetslivserfarenhet har Ebbe också god kännedom om skogsmark runt om i Sverige. Han är född och uppvuxen i Älgarås i Västergötland. Sedan bar det i väg till Jämtland och älgjakt med löshund. I Sidsjö utanför Bräcke arbetade han som skotarförare i flera år och trivdes verkligen.
– Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Efter en dykolycka krossades den nedre nackkotan och läkarna avrådde mig från att fortsätta som skotarförare eller med andra fysiskt betungande arbeten. Då blev valet Skinnskatteberg och studier till skogsmästare.
Ännu längre tillbaka läste Ebbe två år på Klarälvdalens Folkhögskola i Stöllet, där det blev mycket natur- och miljö och kanske var det då skogsintresset började växa på allvar. Därifrån var det inte mer är tio mil till Lima besparingsskog där kusinen och skogvaktaren Ingemar Olsson höll till, i många skogskretsar något av en kändis.
– Jag tog ofta bussen eller bilen till honom för att vara med på hans skogsvandringar. Så nog kan man snacka om skogligt påbrå även om jag inte har skogsägande i släkten, säger Ebbe.
När SKOGEN ringer sitter Ebbe i bilen på väg hem till Norsholm mellan Linköping och Norrköping från en resa till Kalix. Där hölls årets upplaga av skol-SM i skotarkörning som Skogsentreprenörerna ordnar och där Ebbe var en av domarna.
SKOGEN 6-7/2018