Skotarkran får ny vipparm

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
Den nya vipparmen är mer robust, utskjutet är starkare och slangarna har fått en ny dragning som ökar deras hållbarhet och gör det enklare att byta ut dem, enligt ett pressmeddelande från John Deere.
Den omarbetade vipparmen, med namnet Xl, passar på skotare med CF5-, CF7- och CF7S-kran.  Vipparmen kommer att kunna fås som tillval  på skotarmodellerna 910G, 1010G, 1110G och 1510G under våren.
 
”Den omdesignade slangdragningen mellan bommen och vipparmen skyddar slangarna från skador. Den förbättrade geometrin och balansen mellan  lyftarmen och vipparmen gör att kranen följer en jämnare bana, vilket förbättrar produktiviteten. Med den nya dolda slangutskjuten får kranen en räckvidd på 9.9 meter”, skriver John Deere.
 
Servicen förenklas, påpekar tillverkaren. Glidlagret i den bakre delen av utskjutet kan smörjas medan kåporna sitter kvar. Man behöver heller inte ta bort delar eller kåpor när utskjutskedjan ska justeras. Ett nytt justerbart kranstöd underlättar växling till transportläge.
Publicerad:
 • Trävaruexport i särklass under pandemiåret

  Exportvärdet för svenska trävaror ökade med elva procent medan den totala varuexporten minskade med sex procent under 2020, enligt Skogsindustrierna.
 • Annons
 • ”Det är skillnad mellan skog och virke”

  Kategorier: SKOGENdebatt, Leif Öster
  SKOGENdebatt. I skogsnäringens stora PR-kampanj påstås att vi har dubbelt så mycket skog som för hundra år sedan. Det är ett vilseledande budskap, anser skogsbrukare och turistföretagare Leif Öster.
 • Många vill gå skogsutbildning

  Intresset för skogliga utbildningar är rekordstort, enligt såväl Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som Ryssbygymnasiet utanför Växjö.
 • Annons
 • Virkesrik vinteravverkning i Skogspodden

  Nu är avsnitt 76 av Skogspodden ute. Där pratar man om en vinteravverkning som överraskade.
 • Historiskt resultat för Vida

  Kategorier: Vidas resultat 2020
  God efterfrågan på sågade trävaror gjorde 2020 till ett rekordår för Vidakoncernen.
 • Annons