Skotarkran får ny vipparm

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
Den nya vipparmen är mer robust, utskjutet är starkare och slangarna har fått en ny dragning som ökar deras hållbarhet och gör det enklare att byta ut dem, enligt ett pressmeddelande från John Deere.
Den omarbetade vipparmen, med namnet Xl, passar på skotare med CF5-, CF7- och CF7S-kran.  Vipparmen kommer att kunna fås som tillval  på skotarmodellerna 910G, 1010G, 1110G och 1510G under våren.
 
”Den omdesignade slangdragningen mellan bommen och vipparmen skyddar slangarna från skador. Den förbättrade geometrin och balansen mellan  lyftarmen och vipparmen gör att kranen följer en jämnare bana, vilket förbättrar produktiviteten. Med den nya dolda slangutskjuten får kranen en räckvidd på 9.9 meter”, skriver John Deere.
 
Servicen förenklas, påpekar tillverkaren. Glidlagret i den bakre delen av utskjutet kan smörjas medan kåporna sitter kvar. Man behöver heller inte ta bort delar eller kåpor när utskjutskedjan ska justeras. Ett nytt justerbart kranstöd underlättar växling till transportläge.
Publicerad:
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons