Skotarförsäljning skjuter fart

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Komatsu modell 895
Komatsu är etta på skotartoppen efter halva 2019 och företagets storsäljare är modellen 895 – 16 ex har nyregistrerats hittills i år.
MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.

Under första halvåret ny­registrerades 33 procent fler skotare i Sverige än under samma period i fjol. Om trenden håller i sig kan årets ­skotarförsäljningen bli den högsta sedan 2011, rapporterar Skogsforum som har ­sammanställt data från Transportstyrelsen.

Annons
Annons

Marknadsandelar skotareEn liten brasklapp är dock att de flesta av de skotare som har levererats och registrerats i år såldes under fjolåret, skriver Skogsforum. Förra året var leveranstiderna långa, bland annat på grund av flaskhalsar hos underleverantörer av ­olika komponenter.
– Det verkar inte heller som om det har minskat enligt de tillverkare vi pratat med under sommaren, säger ­Torbjörn Johnsen på Skogs­forum i ett pressmeddelande.
Även i år dominerar stora maskiner. Av de 169 som registrerades under januari till och med juni är nästan var fjärde en 19-tonnare. Den genomsnittliga lastvikten är 15,1 ton, jämfört med 14,5 för helåret 2018. I Norrland är skotarna i snitt störst, där är den genomsnittliga lastvikten 16,7 ton. I Götaland är den lägst, 13,6 ton.

Den mest sålda modellen är John Deeres 1510G som kan lasta 15 ton. Den totala första­platsen får däremot John ­Deere släppa till Komatsu som alltså är den tillverkare som har stått för flest nya maskiner under perioden, 55 stycken. 
Det ger en marknadsandel på 32,5 procent, att jämföra med förra årets etta John ­Deere som har 30,2 procent (51 maskiner). 
Ponsse som är ny trea på Rottnes bekostnad gör ett lyft och har sålt 25 maskiner under första halvåret mot 17 under samma tid 2018.

SKOGEN 8/2019

 

Publicerad:
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Annons
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Annons
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Mer pengar till regionala skogsstrategier

  Landets 21 län får dela på ett extra anslag på 2,5 miljoner kronor för att arbeta med regionala skogsstrategier.
 • Annons