Skotarförsäljning skjuter fart

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Komatsu modell 895
Komatsu är etta på skotartoppen efter halva 2019 och företagets storsäljare är modellen 895 – 16 ex har nyregistrerats hittills i år.
MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.

Under första halvåret ny­registrerades 33 procent fler skotare i Sverige än under samma period i fjol. Om trenden håller i sig kan årets ­skotarförsäljningen bli den högsta sedan 2011, rapporterar Skogsforum som har ­sammanställt data från Transportstyrelsen.

Annons
Annons

Marknadsandelar skotareEn liten brasklapp är dock att de flesta av de skotare som har levererats och registrerats i år såldes under fjolåret, skriver Skogsforum. Förra året var leveranstiderna långa, bland annat på grund av flaskhalsar hos underleverantörer av ­olika komponenter.
– Det verkar inte heller som om det har minskat enligt de tillverkare vi pratat med under sommaren, säger ­Torbjörn Johnsen på Skogs­forum i ett pressmeddelande.
Även i år dominerar stora maskiner. Av de 169 som registrerades under januari till och med juni är nästan var fjärde en 19-tonnare. Den genomsnittliga lastvikten är 15,1 ton, jämfört med 14,5 för helåret 2018. I Norrland är skotarna i snitt störst, där är den genomsnittliga lastvikten 16,7 ton. I Götaland är den lägst, 13,6 ton.

Den mest sålda modellen är John Deeres 1510G som kan lasta 15 ton. Den totala första­platsen får däremot John ­Deere släppa till Komatsu som alltså är den tillverkare som har stått för flest nya maskiner under perioden, 55 stycken. 
Det ger en marknadsandel på 32,5 procent, att jämföra med förra årets etta John ­Deere som har 30,2 procent (51 maskiner). 
Ponsse som är ny trea på Rottnes bekostnad gör ett lyft och har sålt 25 maskiner under första halvåret mot 17 under samma tid 2018.

SKOGEN 8/2019

 

Publicerad:
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons