Skotarförsäljning skjuter fart

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Komatsu modell 895
Komatsu är etta på skotartoppen efter halva 2019 och företagets storsäljare är modellen 895 – 16 ex har nyregistrerats hittills i år.
MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.

Under första halvåret ny­registrerades 33 procent fler skotare i Sverige än under samma period i fjol. Om trenden håller i sig kan årets ­skotarförsäljningen bli den högsta sedan 2011, rapporterar Skogsforum som har ­sammanställt data från Transportstyrelsen.

Annons
Annons

Marknadsandelar skotareEn liten brasklapp är dock att de flesta av de skotare som har levererats och registrerats i år såldes under fjolåret, skriver Skogsforum. Förra året var leveranstiderna långa, bland annat på grund av flaskhalsar hos underleverantörer av ­olika komponenter.
– Det verkar inte heller som om det har minskat enligt de tillverkare vi pratat med under sommaren, säger ­Torbjörn Johnsen på Skogs­forum i ett pressmeddelande.
Även i år dominerar stora maskiner. Av de 169 som registrerades under januari till och med juni är nästan var fjärde en 19-tonnare. Den genomsnittliga lastvikten är 15,1 ton, jämfört med 14,5 för helåret 2018. I Norrland är skotarna i snitt störst, där är den genomsnittliga lastvikten 16,7 ton. I Götaland är den lägst, 13,6 ton.

Den mest sålda modellen är John Deeres 1510G som kan lasta 15 ton. Den totala första­platsen får däremot John ­Deere släppa till Komatsu som alltså är den tillverkare som har stått för flest nya maskiner under perioden, 55 stycken. 
Det ger en marknadsandel på 32,5 procent, att jämföra med förra årets etta John ­Deere som har 30,2 procent (51 maskiner). 
Ponsse som är ny trea på Rottnes bekostnad gör ett lyft och har sålt 25 maskiner under första halvåret mot 17 under samma tid 2018.

SKOGEN 8/2019

 

Publicerad:
 • ”Beklagligt att neka skyddsjakt på älg”

  Länsstyrelsen i Västerbotten avslår Sveaskogs ansökan om skyddsavskjutning på älg i Lycksele kommun. ”Vi beklagar deras bristande förståelse för skadesituationen i ungskogen”, kommenterar Sveaskog.
 • Annons
 • Anders Dahlén

  Ladda med förnuft

  Kategorier: teknik, Batteri
  VARNING. Har du tänkt köpa ett batteridrivet redskap? Köp en brandvarnare samtidigt! Batterier på laddning är numera en av de vanligaste brandorsakerna.
 • Södra startar sin biometanolfabrik

  Kategorier: Södra, biometanol
  Södra gör nu första leveransen från sin fabrik, världens enda, för kommersiellt tillverkning av biometanol. Råvaran kommer från skogen.
 • Annons
 • granbarkborrebekämpning

  "Högstubbar ökar inte risken för granbarkborre”

  Kategorier: debatt, Lennart Svensson
  SKOGENdebatt. Nej Björn Särnmark, ett förbud mot högstubbar av gran gör inte att vi kommer tillrätta med barkborreangreppen, skriver Lennart Svensson, Skogsstyrelsen, i en replik.
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons