Skotare kan användas vid brandbekämpning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Ponsse.
Ponsse lanserar ny brandsläckningsutrustning som kan placeras i lastutrymmet på skotare. Utrustningen är tänkt att användas i samarbete med räddningstjänsten vid skogsbränder.
Ponsse fick frågan om de ville vara med och utveckla brandsläckningsutrustning tillsammans med räddningstjänsten. Skogsmaskintillverkaren tvekade inte,  enligt Juha Haverinen som är produktchef för skotare.
”Skogsmaskiner är det mest naturliga och effektiva sättet att ta sig fram till en skogsbrand. Arbetet i svår terräng är naturligt för skogsmaskinerna, och de har mer än tillräckligt med kapacitet i sina hydraulsystem för de krävande förhållandena”, säger han i ett pressmeddelande från Ponsse.
Även om utrustningen placeras på skotaren så är brandsläckningen fortfarande den lokala räddningstjänstens ansvar, påpekar Ponsse.
”Räddningspersonal med lämplig utbildning är ansvarig för säkerheten under brandsläckningen. Räddningspersonalen använder brandsläckningsutrustningen och leder skogsmaskinsoperatörens arbete under brandsläckningen”, skriver de.
 
Ponsse framhåller flera fördelar med utrustningen, som att vattentanken tål både söt- och saltvatten samt  brandsläckande kemikalier. Tanken är dessutom så lätt att den kan lyftas på av maskinens egen kran. Utrustningen har en kraftfull pump som kan fylla vattentanken från en naturlig vattenkälla eller från tanken på en brandbil. Dessutom kan vattenstrålens riktning ställas in med en fjärrkontroll. 
Brandsläckningsutrustningen finns tillgänglig för Ponsse Buffalo- och Ponsse Elephant-skotarna. Det minsta kravet på kran är Ponsse K90+.
 

Så här går det till: Brandsläckningsutrustningen levereras till brandplatsen som ett paket. När utrustningen anslutits till skogsmaskinens hydraulik är den redo att användas. Utrustningens vattentank på 10 kubikmeter kan fyllas med egen pump från en naturlig vattenkälla eller från tanken på en brandbil. Vattenkanonen har en räckvidd på 47 meter och en svängradie på 360 grader.

 

Annons
Annons

 

 

 

 

Publicerad:
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons