Skojar ni? Kvinnor i skogen?

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Skogskvinnor på möte
Från vänster: Neringa Sidlauskaite (Litauen), Kati Kruthoff (Tyskland), Elena Konshu (Ryssland), Sybille Michels, Katharina Kolata och Brigitte Japp (Tyskland), Julia Baranova (Ryssland), Helene Reiter (Sverige) och Diana Mizaraite (Litauen).
24 skogskvinnor från fem länder runt Östersjön träffades i våras på en konferens i Karlskrona för erfarenhetsutbyte och nätverkande.

– Jag visste inte att kvinnor kan köra skogsmaskin, säger Elena Konshu när hon håller mobiltelefonen i högsta hugg och filmar Emilie Olsson i skogsmaskinen.
–Den här filmen ska jag visa för männen på kontoret. De kommer att vara chockade.

Annons
Annons

Hon är vd på Baltic Forest Company, ett av fyra företag i Kaliningrad som hyr skogen av staten. Tillsammans med 14 manliga medarbetare förvaltar Elena nästan 60000 hektar skog.
Men hon har inga ambitioner att vara en skogskvinna.
–I Ryssland jobbar bara män i skogen. Kvinnor som jobbar i skogen gör lättare arbeten som att plantera träd eller sköta om dem, säger hon.
Själv är hon ekonom.
Tror du att ryska kvinnor kommer att jobba i skogen någon gång?
–Nej, det tror jag inte. Ryska kvinnor föredrar att jobba med huvudet i stället för med händerna, säger hon och får medhåll av forskaren Julia Baranova, Kaliningrad.

En kvinna som däremot vill jobba i skogen är tyska Sibylle Michels. Hon kämpade hårt för att få utbildningsplats till skogsarbetare men sedan var det stopp – för att hon är en kvinna.
–Vi var tre män och en kvinna på lärlingsutbildningen men i slutänden fanns bara ett jobb. Jag hade de bästa betygen, och det är betygen som gäller, men de ville ha en man.
Sedan läste hon på universitetet. I dag är 40-åringen egen skogsföretagare och medlem i föreningen Frauen im Forstbereich (Kvinnor i skogsbranschen).

Forskaren och föredragshållaren Lelde Vilkriste berättar om ett seminarium för kvinnliga skogsägare i Lettland.
–Vi bjöd in 55 kvinnor varav 52 kom. Men först frågade de om det verkligen inte kom några män och om de kunde ställa alla frågor.

Neringa Sidlauskaite, anställd på Litauiska skogsägarföreningen, och forskaren Diana Mizaraite känner att det nu verkligen är dags för dem att satsa på kvinnliga skogsägare i sitt hemland Litauen.
–Vi såg behovet innan men vi behövde en input, säger de.                   

Text: Martina Runfors

SKOGEN 6/2012

 

Publicerad:
 • Ny  skogsägarförening vill bredda brukandet

  Nu bildas en ny skogsägarförening som inte sysslar med virkeshandel. Föreningen skogens mångbruk vill att både produktionsskogar och skyddad skos ska ses som en resurs.
 • Annons
 • Nu svärmar granbarkborren

  Granbarkborren har börjat svärma över hela landet.  Det är nu som skogsägare har möjlighet att begränsa skadorna, enligt Skogsstyrelsen.
 • ”Hållbart skogsbruk är nyckeln till klimatmålen”

  DEBATTT. Vi kan nå klimatmålen, bevara biologisk mångfald och medverka till ett hållbart samhälle. Nyckeln är hållbart brukande av skogarna och Sverige kan tillsammans med andra framstående skogsländer leda utvecklingen, skriver Rolf Björheden och Anders Tosterud.
 • Annons
 • Mellanskog sänker timmerpriser

  Skogsägarföreningen Mellanskog sänker priserna på gran- och talltimmer i flera områden.
 • Thomas Wikström

  På andra sidan bordet

  OMVÄNT. Thomas Wikström har suttit på båda sidor av förhandlingsbordet när skogstjänster ska upphandlas. Det har han nytta av i sitt nya jobb.
 • Annons