”Skoj varje dag”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DRÖMJOBB. Mikael Frimodig är en del av sälj­teamet hos maskintillverkaren Eco Log. 

Vad gjorde du tidigare? 
– Jag har jobbat som instruktör och tekniker här på Eco Log sedan 2012. Innan dess hade jag ett liknande jobb hos en annan skogs­maskinstillverkare och i min tidiga karriär var jag maskinförare, främst av skördare. Jag hann med cirka 20 000 timmar innan jag gick vidare. 

Annons
Annons

Mikael FrimodigMikael FrimodigVad innebär ditt nya jobb? 
– Som sales area manager stöttar jag några av våra återförsäljare i Europa och Norden. Jag hjälper dem exempelvis med svar på produktfrågor, priser och leveranstider, men även med att offerera våra maskiner till dem. En stor del av maskinaffären numera är listan över tillval och utrustning. Det är ju så man kan göra kundanpassningar. Det blir ofta en hel del frågor och funderingar kring detta.
– Att sitta med i företagets produktråd är också en viktig del av mitt arbete. Mina kunders behov och idéer är viktiga för att vi ska kunna utveckla morgondagens skogsmaskiner.

Vilka kunskaper behövs?
– Produktkännedom är naturligtvis jätteviktigt och alla mina år i branschen ger mig en stor styrka här. Men jobbet innebär även en hel del administration, det blir en kombination som jag trivs bra med. Språk är också en viktig del i den dagliga kommunikationen. 

Något som är särskilt kul? 
– Varje dag i den här branschen innehåller massor av skoj. Man inser att när man har ett så genuint intresse för skogsmaskiner har man väldig tur som hamnat här.

Vilka maskintrender ser du just nu? 
– Trender i skogen har alltid svängt åt alla håll, beroende på var man befinner sig. I vissa delar tenderar efterfrågan öka på större maskiner och i andra delar mot mindre. Gemensam är dock trenden”föraren i centrum”. Där tror jag att det kommer att hända ganska mycket inom den närmaste tiden, för att kunna locka nästa generation maskinförare.

Vad gillar du att göra på fritiden?
– Jag har ett stort intresse för vintersporter, som utförs­åkning och långfärdsskrid­skor, som jag delar med min familj. Har alltid fascinerats av naturen och fångar den gärna på bild. Sedan får man inte missa den årliga älgjaktsveckan i Dalarna, vid min farfars gamla fäbod.

FAKTA / Mikael Frimodig
Född: Dalmas.
Ålder: 46 år.
Bor: Villa i Rosersberg, Uppland.
Familj: Sambo med Ulrika och hennes två barn
Utbildning: Treårigt Naturbruksgymnasium 
Udda talang: Cyklar gärna baklänges en runda ibland. Sitter på styret och sneglar snett framåt över axeln.
Framtidsdröm: Att kasta loss med en egen segelbåt utan egentligt mål eller tidsplan.

SKOGEN 1/2019

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • FSC: Vi välkomnar synpunkter och dialog

  Kategorier: SKOGENdebatt, FSC Sverige
  SKOGENdebatt. Lars M Johansson frågar om FSC Sverige har blivit en hemlig grupp för några få invalda. FSC Sverige är en medlemsdriven frivilligorganisation som strävar efter dialog och öppenhet, och vi vill gärna få fler medlemmar och användare, skriver styrelserepresentanter i en replik.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Bygg ditt eget paradis

  Skogsnäringen har säkert lika många namn för virke som inuiterna sägs ha för snö. Men vi är nog lika fattiga på synonymer för landskapsvård som inuiterna är när de ska prata om beachvolleyboll.
 • Väntad nedgång för Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog
  Sveaskogs operativa rörelseresultat sjönk med 28 procent för årets nio första månader jämfört med samma period förra året.
 • Annons
 • Sänkt rörelseresultat men ökade leveranser för Mellanskog

  Kategorier: Mellanskog
  När Mellanskog summerar årets tre första kvartal syns en ökning i omsättning och leveranser men ett minskat rörelseresultat.
 • Minusresultat för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Nybildade Norra Skog belastades med omstruktureringskostnader och gjorde en förlust på 33 miljoner före skatt.
 • Annons