Skogvårdslag förstärker konflikt

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsvårdslagen sammanblandar de allmänna intressena av skogsproduktion och rennäringen med äganderätten och renskötselrätten, hävdar Malin Brännström. Foto: Matts Bildström, SKOGEN-bild.
DEBATT Skogsvårdslagstiftningens brister gör att konflikten mellan renskötsel och skogsbruk förstärks. Det finns inga tydliga bestämmelser för hänsyn eller kompensation för skada. Det skriver Malin Brännström, Juridiska institutionen vid Umeå universitet, i Altinget.

Skogsbruk och renskötsel bedrivs på samma skogsmark med stöd av äganderätten och renskötselrätten.

Annons
Annons

Detta parallella bruk har lett till en tydlig intressekonflikt som regleras främst genom skogsvårdslagen.

Men lagen sammanblandar de allmänna intressena av skogsproduktion och rennäringen med äganderätten och renskötselrätten. Detta är inte förenligt med det konstitutionella egendomsskyddet och leder till problem i Skogsstyrelsens tillämpning.

Det krävs att det införs bestämmelser om hänsyn och ekonomisk kompensation vid skada. Utöver detta måste fastighetsägaren och renskötselrättshavaren kunna få sin rätt prövad i domstol.

Mitt förslag är därför att det bör upprättas en särskild instans, med kompetens om skogsbruk och renskötsel, som kan pröva uppkomna tvister. Denna typ av förändringar krävs även för att egendomsskyddet i regeringsformen ska respekteras, skriver Malin Brännström.

Läs artikeln i Altinget

 

 

 

 

Opinion
Publicerad:
 • Gödsel sprids i skogen

  Nu kartläggs ­gödsling och klimat

  Skogsgödsling ökar tillväxten, bindningen av kol och klimatnyttan. Verkar det som. Åtminstone i vissa skogstyper. Om fyra år vet vi mer om hela ­bilden, hoppas en grupp SLU-forskare.
 • Annons
 • Dimmig skogssiluett

  ”Den boreala ­skogen är jordens lunga”

  Med intensifierad skogsvård kan tillväxten i den ­boreala ­skogen fördubblas under en tioårsperiod. Det visar ett ­forsk­ningsprogram i Norrbotten som pågått i 15 år. Till­växten binder kol och främjar ­klimatarbetet -vilket skulle kunna ge skogs­ägarna ­in­täkter i form av utsläppsrätter.
 • ”Kalavverkning måste fasas ut”

  DEBATT. Alla skogar med höga naturvärden måste skyddas och kalavverkning fasas ut. Det är kris i skogen,  skriver 70 organisationer från 25 länder och 30 forskare i ett upprop till politiker och myndigheter.
 • Annons
 • ”Skogsnäringen är inget särintresse”

  Kategorier: debatt, John Widegren, SvD
  Jag kan konstatera att Sten B Nilsson och Moderaterna har olika syn på vad ett särintresse är. Och att Moderaterna skulle ta bort pengarna för nya reservat är helt enkelt inte sant, skriver John Widegren (M) i en slutreplik i SvD.
 • Trädhotell får pris för ekoturism

  Treehotel i Harads utanför Boden har vunnit pris för att de "bäst levandegör svensk ekoturism".
 • Annons