Tydlighet om mål, roller och ansvar bidrar till förutsägbarhet för både skogsägare och myndigheter, poängterar generaldirektör Herman Sundqvist, Det är politikens uppgift att överbrygga intressekonflikter och göra avvägnignar mellan olika samhällsnyttor,
– Vi föreslår att regeringen inledningsvis tillsätter en parlamentarisk beredning för att lösa målkonflikter mellan politikområdena, främst skogs-och miljöpolitiken, säger Herman Sundqvist i et pressmeddelande.
Skogsutredningen har levererat ett gediget betänkande, anser han
– Det vilar nu ett stort ansvar på politikerna att se helheten och lösa upp de konflikter som präglat skogsdebatten i mer än två decennier, säger Herman Sundqvist.
FÖLJANDE FÖRSLAG VÄLKOMNAS AV SKOGSSTYRELSEN:
politiskt ställningstagande om mål för biologisk mångfald i kombination med vetenskapligt råd, bristanalys och handlingsplan för biologisk mångfald i skogen och avvägning mot andra samhällsmål
system för uppföljning av miljöhänsyn. Här vill Skogsstyrelsen även framhålla behovet av långsiktig miljöövervakning.
mångbruk i den nationella bioekonomistrategin
omfattande formellt skydd av fjällnära skog
effektivare klövviltförvaltning
rådgivningskampanj för både produktion och miljö
FÖLJANDE FÖRSLAG AVSTYRKS:
gallring i nyckelbiotopsregistret. Registret har stöd i rättsordningen och att en gallring strider mot samtliga mål i arkivlagen. Skogsstyrelsen understryker behovet av platsspecifik kunskap om biologisk mångfald och pekar på AI-förstärkt fjärranalys som en effektiv framtida metod för att identifiera områden med höga naturvårdskvaliteter.
Fotnot: Remissvar till Skogsutredningens betänkande ”Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och naturvård i skogen” ska lämnas senast den 30 april.