Skogsstyrelsen JO-anmäls

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Uppländsk skog
Ägare av skog i Uppland (dock inte denna) har JO-anmält Skogsstyrelsen.
Skogsstyrelsen har blivit JO-anmäld för sin hantering under en registrering av nyckelbiotoper. Det är Mellanskogsmedlemmarna Christer Danielsson och Fredrik Jarnbring som anser att Skogsstyrelsen har lämnat vilseledande uppgifter, felaktigt daterat dokument och brustit i handläggningen, vilket har inneburit stora kostnader och besvär för skogsägarna.

Det är en planerad avverkning i ett skogsområde i Uppland som är bakgrund till anmälan.

Annons
Annons

De båda skogsägarna påpekar i sin inlaga till Justitieombudsmannen att de inte vänder sig mot behovet av att skydda biologisk mångfald och höga naturvärden utan mot myndighetens förfarande.

Mellanskogs VD Sture Karlsson anser att nyckelbiotopsbegreppet har blivit ett allt för stort ingrepp i rätten att äga och bruka mark.

- Skogsägare upplever att de i nyckelbiotopsärenden bemöts med otydliga rutiner, bristande motiveringar och i många fall lämnas helt utan ersättning. Ur vårt perspektiv är det agerandet oacceptabelt. Detta ärende visar att det krävs en grundlig översyn av nyckelbiotopsbegreppet, säger Sture Karlsson i ett pressmeddelande.

LINA ARVIDSSON

 

 

 

Publicerad:
 • Skogsägaren Mats Johansson

  Håll koll på avdraget

  TRANSPORT. Det kan skilja flera tusen kronor i transportavdrag hos olika virkesköpare. Att läsa det finstilta i prislistan och vara noga när kontraktet skrivs kan ha stor betydelse  för nettot.
 • Annons
 • Stadsnära skog

  Nya skogsutbildningar i söder

  HÖGSKOLA. Två nya utbildningar med anknytning till skog startas i Alnarp och Växjö. Den ena är en påbyggnad för folk med olika utbildningar som leder till en master.
 • Rekordlast skeppas från Sverige

  Kategorier: Vida, virkesexport
  Den största virkeslast som någonsin lämnat Sverige går från Karlhamns hamn i dag.
 • Annons
 • Karl Hedin

  Karl Hedin drog fullt hus hos Ladvik

  SKOGSKVÄLL. Industrimannen och skogsägaren Karl Hedin ­lockade många åhörare när han berättade om sina er­farenheter av Myndighets­sverige på ett möte som Ladviks skogsbrukarklubb och Föreningen Skogen höll en novemberkväll.
 • Mellanskog tar plats i jämställdhetsakademi

  Fredrik Munter, vd för Mellanskog, har valts in som ledamot i de gröna näringarnas jämställdhetsakademi.
 • Annons