Skogsstyrelsen JO-anmäls

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Uppländsk skog
Ägare av skog i Uppland (dock inte denna) har JO-anmält Skogsstyrelsen.
Skogsstyrelsen har blivit JO-anmäld för sin hantering under en registrering av nyckelbiotoper. Det är Mellanskogsmedlemmarna Christer Danielsson och Fredrik Jarnbring som anser att Skogsstyrelsen har lämnat vilseledande uppgifter, felaktigt daterat dokument och brustit i handläggningen, vilket har inneburit stora kostnader och besvär för skogsägarna.

Det är en planerad avverkning i ett skogsområde i Uppland som är bakgrund till anmälan.

Annons
Annons

De båda skogsägarna påpekar i sin inlaga till Justitieombudsmannen att de inte vänder sig mot behovet av att skydda biologisk mångfald och höga naturvärden utan mot myndighetens förfarande.

Mellanskogs VD Sture Karlsson anser att nyckelbiotopsbegreppet har blivit ett allt för stort ingrepp i rätten att äga och bruka mark.

- Skogsägare upplever att de i nyckelbiotopsärenden bemöts med otydliga rutiner, bristande motiveringar och i många fall lämnas helt utan ersättning. Ur vårt perspektiv är det agerandet oacceptabelt. Detta ärende visar att det krävs en grundlig översyn av nyckelbiotopsbegreppet, säger Sture Karlsson i ett pressmeddelande.

LINA ARVIDSSON

 

 

 

Publicerad:
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons