Skogsstyrelsen glömde Gudrunbulan

9 oktober 2007 Nu slår virkesexperten och forskaren Tomas Törnkvist vid Växjö universitet på larmtrumman i Dagens Eko för att skapa uppmärksamhet kring Gudrunbulan. För stormen Gudrun nöjde sig inte bara med att fälla träden. Hon passade också på att knäcka många träd som stod emot de kraftiga vindarna, som under stormnatten böjde stammarna så kraftigt att ytveden splittrades.

Skogsstyrelsen glömde Gudrunbulan

Därefter läktes såren och skadorna vallades över. Nu kan man se skadorna i form av en bula på stammen. När läkningen är över är stammen lika stark som före stormen, men som sågvirke kanske träden inte duger och kan komma att klassas ner till massaved.
Idag vet man inte hur omfattande skadorna är. Inga inventeringar har genomförts. Virkesforskaren Tomas Törnkvist har själv bara undersökt enstaka träd med gudrunbulor. Oroande är att de undersökta träden drabbats av sekundärskador i form av röt- och blånadssvampar.

Skogsstyrelsens reagerar snabbt på det här larmet, skriver tidningen ATL och skogsvårdschefen Johanna From citeras

— Jag har tagit del av Tomas Törnkvist oro och funderingar och vi har idag (onsdagen 3/10) dragit igång en undersökning.

— Vi ska sätta ihop ett underlag för vilka råd vi ska ge. Jag hoppas komma tillbaks om ett par veckor med ett svar på hur vi ska agera som myndighet.

Tomas Törnkvists larmtrumma har satt fart på myndigheten, men ursäkta en liten näsvis fråga: varför läser inte Skogsstyrelsens tjänstemän sin egen tidning SkogsEko. I april beskrev tidningen i detalj problemet i en artikel med rubriken ”Bulor på stammen läker stormskador”. Många av SkogsEkos 300 000 skogsägare som får tidningen gratis tog del av budskapet men tydligen inte ansvariga tjänstemän på Skogsstyrelsen.

Tomas Lindberg

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Andreas Jansson har börjat på Meraskog
SkogenJobb