"Skogsstyrelsen bör kunna ta egna beslut"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogen, Föreningen Skogen
Sven Erik Hammar, ordförande för LRF Skogsägarna.
Hos LRF Skogsägarna ”tar man sig för pannan” efter Skogsstyrelsens beslut om att låta domstol se över ersättningsreglerna för skogsägare som nekas avverkning i fjällnära skog, skriver Altinget.

– Det är ytterst märkligt att den skogliga sektorsmyndigheten inte kan avgöra om det är pågående markanvändning på produktiv skogsmark. Det är självklart för oss, säger LRF Skogsägarnas ordförande Sven Erik Hammar.

I och med beslutet väljer Skogsstyrelsens styrelse att följa justitiekansler Anna Skarheds rekommendation. JK anser att pågående markanvändning i fjällnära skog är en juridisk fråga som är omgärdad av osäkerhet och därför bör avgöras av domstol, inte tolkas av myndigheten. Men Sven Erik Hammars anser att Skogsstyrelsen skulle ha klarat av att sätta ner foten på egen hand.

– Nu är det ännu fler enskilda som kommer att hamna i kläm i väntan på domstolsavgöranden.

Sven Erik Hammar på LRF Skogsägarna är överhuvudtaget inte nöjd med hur Skogsstyrelsen har hanterat processen kring ersättning i fjällnära skog.

– Det har varit en ganska rörig hantering där man skyller på varandra. Skogsstyrelsen skyller på Kammarkollegiet och tvärtom. Politiker ställs till ansvar i riksdagen, de i sin tur pekar på myndigheterna, säger han till Altinget.

 

Annons
Annons

Publicerad:
 • Gödsel sprids i skogen

  Nu kartläggs ­gödsling och klimat

  Skogsgödsling ökar tillväxten, bindningen av kol och klimatnyttan. Verkar det som. Åtminstone i vissa skogstyper. Om fyra år vet vi mer om hela ­bilden, hoppas en grupp SLU-forskare.
 • Annons
 • Dimmig skogssiluett

  ”Den boreala ­skogen är jordens lunga”

  Med intensifierad skogsvård kan tillväxten i den ­boreala ­skogen fördubblas under en tioårsperiod. Det visar ett ­forsk­ningsprogram i Norrbotten som pågått i 15 år. Till­växten binder kol och främjar ­klimatarbetet -vilket skulle kunna ge skogs­ägarna ­in­täkter i form av utsläppsrätter.
 • ”Kalavverkning måste fasas ut”

  DEBATT. Alla skogar med höga naturvärden måste skyddas och kalavverkning fasas ut. Det är kris i skogen,  skriver 70 organisationer från 25 länder och 30 forskare i ett upprop till politiker och myndigheter.
 • Annons
 • ”Skogsnäringen är inget särintresse”

  Kategorier: debatt, John Widegren, SvD
  Jag kan konstatera att Sten B Nilsson och Moderaterna har olika syn på vad ett särintresse är. Och att Moderaterna skulle ta bort pengarna för nya reservat är helt enkelt inte sant, skriver John Widegren (M) i en slutreplik i SvD.
 • Trädhotell får pris för ekoturism

  Treehotel i Harads utanför Boden har vunnit pris för att de "bäst levandegör svensk ekoturism".
 • Annons