"Skogsstyrelsen bör kunna ta egna beslut"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogen, Föreningen Skogen
Sven Erik Hammar, ordförande för LRF Skogsägarna.
Hos LRF Skogsägarna ”tar man sig för pannan” efter Skogsstyrelsens beslut om att låta domstol se över ersättningsreglerna för skogsägare som nekas avverkning i fjällnära skog, skriver Altinget.

– Det är ytterst märkligt att den skogliga sektorsmyndigheten inte kan avgöra om det är pågående markanvändning på produktiv skogsmark. Det är självklart för oss, säger LRF Skogsägarnas ordförande Sven Erik Hammar.

I och med beslutet väljer Skogsstyrelsens styrelse att följa justitiekansler Anna Skarheds rekommendation. JK anser att pågående markanvändning i fjällnära skog är en juridisk fråga som är omgärdad av osäkerhet och därför bör avgöras av domstol, inte tolkas av myndigheten. Men Sven Erik Hammars anser att Skogsstyrelsen skulle ha klarat av att sätta ner foten på egen hand.

– Nu är det ännu fler enskilda som kommer att hamna i kläm i väntan på domstolsavgöranden.

Sven Erik Hammar på LRF Skogsägarna är överhuvudtaget inte nöjd med hur Skogsstyrelsen har hanterat processen kring ersättning i fjällnära skog.

– Det har varit en ganska rörig hantering där man skyller på varandra. Skogsstyrelsen skyller på Kammarkollegiet och tvärtom. Politiker ställs till ansvar i riksdagen, de i sin tur pekar på myndigheterna, säger han till Altinget.

 

Annons
Annons

Publicerad:
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons