Skogsstyrelsen bojkottar företag med lättklädd kalender

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsstyrelsen stoppar sina inköp av motor- och röjsågar från Stihl. Anledningen är att företaget marknadsför sig utomlands med kalendrar med lättklädda kvinnor, enligt DN. ’

Nyligen uppmärksammades och stoppades en kalender med lättklädda kvinnor poserande på  skogsmaskiner. Kalendern var  framtagen av Ponsses tyska underleverantör. Stora delar av skogsnäringen upprördes, inte minst med tanke på det jämställdhetsarbete som drivs för att komma tillrätta med förlegade attityder.

Annons
Annons

Men, visade det sig, det finns fler företag med samma marknadsföringskoncept.

Även motorsågstillverkaren Stihl använder lättklädda kalendrar på vissa marknader utanför Norden.  Detta har fått Skogsstyrelsen att stoppa inköpen från Stihl.

"Det behövs tydliga markeringar och avståndstaganden. Jag tycker att alla ska ställa sig frågan om det känns okej att köpa något från de här företagen”, säger generaldirektör Herman Sundqvist och poängterar att det handlar om att samhället ska vara rättvist för män och kvinnor.

”Jag köper resonemanget, men det är svårt att ta ansvar för gamla bilder som finns på nätet. Vi har gjord vad vi kan”, säger Jari Heiskanen, marknadschef för Stihl i Sverige, till DN.

Han säger att de likhet med flera andra europeiska länder tar avstånd från kalendern. I Sverige har den inte använts i marknadsföringen på tolv år, enligt honom.

Publicerad:
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons