Skogsstyrelsen bojkottar företag med lättklädd kalender

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsstyrelsen stoppar sina inköp av motor- och röjsågar från Stihl. Anledningen är att företaget marknadsför sig utomlands med kalendrar med lättklädda kvinnor, enligt DN. ’

Nyligen uppmärksammades och stoppades en kalender med lättklädda kvinnor poserande på  skogsmaskiner. Kalendern var  framtagen av Ponsses tyska underleverantör. Stora delar av skogsnäringen upprördes, inte minst med tanke på det jämställdhetsarbete som drivs för att komma tillrätta med förlegade attityder.

Annons
Annons

Men, visade det sig, det finns fler företag med samma marknadsföringskoncept.

Även motorsågstillverkaren Stihl använder lättklädda kalendrar på vissa marknader utanför Norden.  Detta har fått Skogsstyrelsen att stoppa inköpen från Stihl.

"Det behövs tydliga markeringar och avståndstaganden. Jag tycker att alla ska ställa sig frågan om det känns okej att köpa något från de här företagen”, säger generaldirektör Herman Sundqvist och poängterar att det handlar om att samhället ska vara rättvist för män och kvinnor.

”Jag köper resonemanget, men det är svårt att ta ansvar för gamla bilder som finns på nätet. Vi har gjord vad vi kan”, säger Jari Heiskanen, marknadschef för Stihl i Sverige, till DN.

Han säger att de likhet med flera andra europeiska länder tar avstånd från kalendern. I Sverige har den inte använts i marknadsföringen på tolv år, enligt honom.

Publicerad:
 • Konkreta åtgärder gläder skogsindustrin

  Att Skogsstyrelsen kan presentera 88 konkreta åtgärder för att öka skogstillväxten med 20 procent inom 30 år är glädjande, anser Skogsindustrierna.
 • Annons
 • "Orimligt rättsprocessande"

  Kategorier: debatt, Norrtelje tidning
  Redan 2016 uppmärksammade Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket regeringen på att artskyddsförordningen inte fungerar gentemot markägare. Ändå har inget gjorts, skriver företrädare för LRF och Mellanskog i en debattartikel i Norrtelje Tidning.
 • ”Fem år går fort när man har roligt”

  För Skogssverige berättar nyblivna jägmästaren Sofie Dahlén Sjöberg om vad utbildningen  inneburit för henne. ”Jag valde helt klart rätt bransch”, säger hon.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Nu  börjar  mätandets  årtionde

  Om 1920-talet förknippas med tillväxt, vetenskap, konst och flärd så lär 2020-talet bli mätandets årtionde. Aldrig har vi kunnat mäta så mycket som nu. Och utvecklingen galopperar. Vart ska vi låta den ta vägen?
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons