Skogsstyrelsen bojkottar företag med lättklädd kalender

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsstyrelsen stoppar sina inköp av motor- och röjsågar från Stihl. Anledningen är att företaget marknadsför sig utomlands med kalendrar med lättklädda kvinnor, enligt DN. ’

Nyligen uppmärksammades och stoppades en kalender med lättklädda kvinnor poserande på  skogsmaskiner. Kalendern var  framtagen av Ponsses tyska underleverantör. Stora delar av skogsnäringen upprördes, inte minst med tanke på det jämställdhetsarbete som drivs för att komma tillrätta med förlegade attityder.

Annons
Annons

Men, visade det sig, det finns fler företag med samma marknadsföringskoncept.

Även motorsågstillverkaren Stihl använder lättklädda kalendrar på vissa marknader utanför Norden.  Detta har fått Skogsstyrelsen att stoppa inköpen från Stihl.

"Det behövs tydliga markeringar och avståndstaganden. Jag tycker att alla ska ställa sig frågan om det känns okej att köpa något från de här företagen”, säger generaldirektör Herman Sundqvist och poängterar att det handlar om att samhället ska vara rättvist för män och kvinnor.

”Jag köper resonemanget, men det är svårt att ta ansvar för gamla bilder som finns på nätet. Vi har gjord vad vi kan”, säger Jari Heiskanen, marknadschef för Stihl i Sverige, till DN.

Han säger att de likhet med flera andra europeiska länder tar avstånd från kalendern. I Sverige har den inte använts i marknadsföringen på tolv år, enligt honom.

Publicerad:
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons