Skogsskadecentrum på plats

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Viltbetad tall. Foto: Bengt Ek.
Nationellt skogsskadecentrum vid SLU och har nu fått organisationen på plats och kan dra igång sin verksamhet.
SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) har fått i regeringsuppdrag att inrätta ett kompetenscentrum för bekämpning av skogsskador.  Det handlar om skador orsakade av bränder, stormar, viltbete och angrepp av växtskadegörare.

 

Annons
Annons

– Det är mycket glädjande att Skogsskadecentrum nu har fått organisationen på plats och har påbörjat sina aktiviteter. Jag är övertygad om att Skogsskadecentrum kommer att spela en avgörande roll för hanteringen av skogsskador och ge Sverige förbättrade möjligheter att förebygga framtida skador på våra skogar, säger näringsminister Ibrahim Baylan, i ett pressmeddelande från regeringen.

Bildandet av Skogsskadecentrum tillkännagavs tidigare i år och inom kort inleddes samarbeten med andra aktörer. Bland annat har man bidragit med underlag för att motverka utbrott av barkborrar i södra Sverige samt multiskador i ungskog i norra Sverige, uppger regeringen. Även en forskarskola med doktorander håller på att etableras tillsammans med näring och myndigheter.
SLU har i år erhållit 30 miljoner kronor från regeringen för inrättande av kompetenscentret.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Norrbotten värst drabbat av törskate

  Kategorier: Skogsforskning, törskate
  Vid inventering av törskate i tallungskog visade sig 88 procent av undersökta bestånd i Norrbotten ha förekomst av skadesvampen.
 • Annons
 • Bra delår för Mellanskog

  Mellanskogs resultat gick kraftigt uppåt under årets första nio månader jämfört med i fjol.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I dagarna landar SKOGEN 10/2021 i brevlådorna hos prenumeranterna. Redan nu finns den i digital form. Temat den här månaden är Virkesaffären.
 • Annons
 • ”Oschysst och kortsiktigt – prisdumpning skadar näringen"

  SKOGENdebatt. På kort tid har flera av landets större skogsindustrier bestämt sig för att säga upp ett antal erfarna entreprenörer. Samtidigt står dörren öppen för andra att bemanna skogsmaskiner med snabbutbildad utländsk personal som har låg, eller ingen erfarenhet alls. Vart är det svenska entreprenadskogsbruket på väg, undrar Kolbjörn Kindströmer.
 • Urstarkt kvartal för Södra

  Södras redovisar ett mycket starkt resultat för tredje kvartalet. Resultatförbättringarna gäller både sågade trävaror och massa.
 • Annons