Skogssällskapet håller inne med forskningsresultat

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
En del av den forskning som Stiftelsen Skogssällskapet finansierar kommer man att hemlighålla en tid. Det ska ge Skogssällskapets Förvaltning AB konkurrensfördelar, berättar koncernens informationschef Sverker Johansson.

— Vi kommer att behålla en del forskningsresultat för oss själva först. Tidigare har det hänt att den har gått raka vägen till konkurrenterna.

Annons
Annons

Stiftelsen Skogssällskapet är Sveriges näst största privata forskningsfinansiär. Nu ger man bland annat pengar till att utveckla planeringssystem för mångbruk, med utgångspunkt från det stora forskningsprojektet Heureka.
— Det är få som vet att vi finansierar forskning men nu tänker vi vara tydliga med det. Vi kan faktiskt få mer "cred" för det. I år delar vi ut åtta miljoner kronor och nästa år ökar det.

Frånsett att vissa resultat alltså hålls inom koncernen en tid kommer stiftelsen kräva att resten sprids bättre till skogsbruket och skogsägarna.

— Mycket av den forskning vi har finansierat har inte nått ut. Det finns väldigt liten mottagarkapacitet ute i företagen. Staberna är helt avlövade jämfört med hur det var för 15 till 20 år sedan. Stora företag — det gäller oss också — kan bara driva några få utvecklingsprojekt åt gången.

Text: Bengt Ek bengt [at] skogen [dot] se>bengt [at] skogen [dot] se

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons