Skogsprogram går på remiss

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arbetsgruppernas ordförande lämnar över sin rapporter till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Foto: Maria Nilsson/Regeringskansliet.
I september lämnade de fyra arbetsgrupperna inom det nationella skogsprogrammet in sina rapporter och rekommendationer till regeringen. Nu går deras förslag ut på remiss som ska vara klar i november. Sedan är det upp till regeringen att ­välja vilka åtgärder och förändringar man vill genomföra. Här följer några av arbetsgruppernas förslag.

 

Annons
Annons

Förenkla för markägarna

Grund­principerna i dagens skogs­politik bör ligga fast. Men öka förutsättningarna för att nå skogens kvalitetsmål samtidigt som det behöver bli enklare för markägare att bedriva ett aktivt skogsbruk. Det rekommenderar en av arbetsgrupperna i sitt ­förslag.

Kontrakt för bioekonomi

Upprätta ett samhällskontrakt för bio­ekonomi och berätta om konsekvenser för stad och landsbygd, säger en av arbetsgrupperna i ett förslag till nationella skogsprogrammet.

Delad högskola

Skogliga högskoleutbildningar bör ändras till en grundnivå (skoglig kandidat) och en avancerad nivå (skoglig master). Avklarad examen ska ge rätt att titulera sig skogsmästare respektive jägmästare.
Utbildningar bör finnas på minst tre studieorter i Sverige. Allt enligt ett förslag från en av de fyra arbetsgrupperna.

Värdera tjänster

Vad är en ekosystemtjänst? En arbetsgrupp som förbereder förslag till nationella skogsprogrammet vill se åtgärder för att definiera begreppet – och sätta ett värde på tjänsterna. 

SKOGEN 10/2016

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons