Skogsprogram går på remiss

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arbetsgruppernas ordförande lämnar över sin rapporter till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Foto: Maria Nilsson/Regeringskansliet.
I september lämnade de fyra arbetsgrupperna inom det nationella skogsprogrammet in sina rapporter och rekommendationer till regeringen. Nu går deras förslag ut på remiss som ska vara klar i november. Sedan är det upp till regeringen att ­välja vilka åtgärder och förändringar man vill genomföra. Här följer några av arbetsgruppernas förslag.

 

Annons
Annons

Förenkla för markägarna

Grund­principerna i dagens skogs­politik bör ligga fast. Men öka förutsättningarna för att nå skogens kvalitetsmål samtidigt som det behöver bli enklare för markägare att bedriva ett aktivt skogsbruk. Det rekommenderar en av arbetsgrupperna i sitt ­förslag.

Kontrakt för bioekonomi

Upprätta ett samhällskontrakt för bio­ekonomi och berätta om konsekvenser för stad och landsbygd, säger en av arbetsgrupperna i ett förslag till nationella skogsprogrammet.

Delad högskola

Skogliga högskoleutbildningar bör ändras till en grundnivå (skoglig kandidat) och en avancerad nivå (skoglig master). Avklarad examen ska ge rätt att titulera sig skogsmästare respektive jägmästare.
Utbildningar bör finnas på minst tre studieorter i Sverige. Allt enligt ett förslag från en av de fyra arbetsgrupperna.

Värdera tjänster

Vad är en ekosystemtjänst? En arbetsgrupp som förbereder förslag till nationella skogsprogrammet vill se åtgärder för att definiera begreppet – och sätta ett värde på tjänsterna. 

SKOGEN 10/2016

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Kraftiga skogsbränder kan öka kolupptag

  Kategorier: skogsbränder, kolupptag
  Skogen som växer upp efter en skogsbrand kan, under vissa förhållanden, kompensera för brandens kolutsläpp, enligt amerikanska klimatforskare.
 • Annons
 • Drifttid upp, prestation ned

  Uppstädning efter stormar drog sannolikt ned skogsmaskinernas effektivitet i den senaste produktivitetsundersökning som gjorts.
 • Fossilfritt hela vägen till kund

  Södra lanserar nu produkter där ingen fossil energi använts vare sig inom framställning eller transport.
 • Annons
 • ”Produktivitet får inte gå ut över kvalitet”

  När kraven på lönsamhet, produktivitet och hänsyn ska samsas är det upp till entreprenören och ytterst maskinföraren att lösa ekvationen. Just produktivitet är ett laddat ord och många vill hellre prata om kvalitet.
 • Ny klassning av bränsleved

  Den 13 september inför Biometria klassning av bränsleved i två klasser, prima och utskott.
 • Annons