Skogsproduktionen har tappat fart

1 september 2007 I senaste numret av medlemstidningen Skogsliv handlar det om näringsoptimering.

Sune Linder, näringsforskare på SLU, eldade på ordentligt under Förening Skogens seminarium på Skogsnäringsveckan i våras och pekade finger åt ansvariga inom skogsnäringen som inte vågat ta upp kampen med miljörörelsen för att höja produktionen i skogen.

Skogsnäringen har inte vågat ta strid för produktionshöjande åtgärder som kvävegödsling och snabbväxande contortatall, sa Sune Linder. Skogsnäringen har istället hukat och kompenserat den lägre produktionen med virkesimport. När nu Ryssland och Baltikum sakta stryper exporten sitter vi med skägget i brevlådan och det fattas ved. Nu är det dags att tillämpa kunskapen. Men vi har tappat fart, menade Sune Linder.

— Svenskt skogsbruk har de senaste decennierna avstått skogsproduktion, omräknat till energi , motsvarande produktionen vid Ringhals kärnkraftverk.

— Om någon är intresserad så har vi 40 års resultat från försök med näringsoptimering, sa Sune Linder något syrligt.

Uppmaningen hade tydlig adress Skogsstyrelsen som enligt Linder inte visat något som helst intresse för SLU:s forskning med näringsoptimering.

Vidare handlar de senaste numret av medlemstidningen Skogsliv om skogen i litteraturen. Läs bland annat om jägmästaren Eric
Lundqvist som skrev den spännande boken Dajak som handlar om hur han på 1930-talet inventerade regnskog bland huvudjägare i Borneos djungler.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb