Skogsprodukterna är obetydiga som kollager

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Skogsindustrins produkter binder bara upp små mängder koldioxid. Det konstaterade Hillevi Eriksson på Skogsstyrelsen under ett seminarium i går på Kungliga skogs- och Lantbruksakademien.

- Det vore roligt om man kunde säga att det är en stor post i beräkningarna, men det är det inte. I möbler och papper är lagerökningen försumbar.

Annons
Annons

I trähus ökar mängden kol enligt en beräkning med mindre än 0,4 miljoner ton koldioxid per år. Det kan jämföras med uppåt tio megaton som binds i de skyddade skogarna. Utsläppen i Sverige ligger på 65 megaton.

Hillevi Eriksson menar att det är riskabelt att lägga för stor tonvikt vid kollagerförändringar under de internationella klimatförhandlingarna.

Däremot har skogsprodukterna en påtaglig betydelse för utsläppen genom att de ersätter smutsigare material. Ett enfamiljshus i trä lagrar inte bara fem ton kol. Vid byggandet släpper man ut betydligt mindre mängder koldioxid än om man bygger i till exempel betong.

Text: Bengt Ek bengt [at] skogen [dot] se>bengt [at] skogen [dot] se

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons