Skogsprodukterna är obetydiga som kollager

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Skogsindustrins produkter binder bara upp små mängder koldioxid. Det konstaterade Hillevi Eriksson på Skogsstyrelsen under ett seminarium i går på Kungliga skogs- och Lantbruksakademien.

- Det vore roligt om man kunde säga att det är en stor post i beräkningarna, men det är det inte. I möbler och papper är lagerökningen försumbar.

Annons
Annons

I trähus ökar mängden kol enligt en beräkning med mindre än 0,4 miljoner ton koldioxid per år. Det kan jämföras med uppåt tio megaton som binds i de skyddade skogarna. Utsläppen i Sverige ligger på 65 megaton.

Hillevi Eriksson menar att det är riskabelt att lägga för stor tonvikt vid kollagerförändringar under de internationella klimatförhandlingarna.

Däremot har skogsprodukterna en påtaglig betydelse för utsläppen genom att de ersätter smutsigare material. Ett enfamiljshus i trä lagrar inte bara fem ton kol. Vid byggandet släpper man ut betydligt mindre mängder koldioxid än om man bygger i till exempel betong.

Text: Bengt Ek bengt [at] skogen [dot] se>bengt [at] skogen [dot] se

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Ny  skogsägarförening vill bredda brukandet

  Nu bildas en ny skogsägarförening som inte sysslar med virkeshandel. Föreningen skogens mångbruk vill att både produktionsskogar och skyddad skos ska ses som en resurs.
 • Annons
 • Nu svärmar granbarkborren

  Granbarkborren har börjat svärma över hela landet.  Det är nu som skogsägare har möjlighet att begränsa skadorna, enligt Skogsstyrelsen.
 • ”Hållbart skogsbruk är nyckeln till klimatmålen”

  DEBATTT. Vi kan nå klimatmålen, bevara biologisk mångfald och medverka till ett hållbart samhälle. Nyckeln är hållbart brukande av skogarna och Sverige kan tillsammans med andra framstående skogsländer leda utvecklingen, skriver Rolf Björheden och Anders Tosterud.
 • Annons
 • Mellanskog sänker timmerpriser

  Skogsägarföreningen Mellanskog sänker priserna på gran- och talltimmer i flera områden.
 • Thomas Wikström

  På andra sidan bordet

  OMVÄNT. Thomas Wikström har suttit på båda sidor av förhandlingsbordet när skogstjänster ska upphandlas. Det har han nytta av i sitt nya jobb.
 • Annons