Skogspriserna ökade under förra året

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Bosse Backström, SKOGENbild.
Prisutvecklingen på skogsfastigheter var positiv i nästan alla delar av landet under förra året, visar ny statistik från fastighetsrådgivaren Svefa.

Den positiva prisutvecklingen för skogsfastigheter fortsatte 2019 även om tillväxttakten mattatdes av.  I Östergötlands län har prisnivån legat genomsnittligt högst. Störst ökning syntes i Södermanland där prisutvecklingen de senaste 12 månaderna uppgick till cirka 5,4 procent. I Uppsala län, däremot, sjönk priserna med två procent jämfört med 2018.

Annons
Annons

”Året har präglats av stora granbarkborreangrepp och ett trendbrott efter en längre tids högkonjunktur inom sågverks- och massaindustrin vilket resulterat i sänkta virkespriser för såväl timmer som massaved. Det är också intressant att se att vi nu har områden, som Uppsala, med en negativ marknadsutveckling," säger Paul Nord affärsområdeschef Svefa Skog och Lantbruk, i ett pressmeddelande.

Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons