Skogspriser i Skåne ökade mest

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Bokskog i Skåne. Foto: Thomas Adolfsén, SKOGENbild.
Priserna på skogsmark fortsätter uppåt men variationerna är stora över landet, enligt fastighetsrådgivaren Svefa.

Under 2020  fortsatte den positiva prisutvecklingen på skogsfastigheter. Skåne utmärkte sig som länet med störst prisökningar, de nådde 8,2 procent. Östergötland hade högst genomsnittliga priser medan Gotland låg kvar på oförändrad prisnivå, enligt Svefa.

Annons
Annons

Sett ur ett tre års perspektiv är det Halland som har den största ökningen. Där har skogsfastighetspriserna stigit med 10 procent sedan 2018. Under samma period har priserna på Gotland stått still, vilket kan ses som ett tecken på att den generella trenden med ökande priser mattats något, fortsätter Svefa.

”2020 varit ett år där vi haft flera uppmärksammade stora skogsaffärer där större skogsinnehav sålts till riktigt höga priser. Coronapandemin har inneburit en lågräntemiljö och börsoron har drivit stora placerare att investera i större skogsobjekt. Parallellt med detta har de stora skogsbolagen fortsatt att uppvärdera sina skogsinnehav. Även marknaden för mindre skogsfastigheterna har påverkats positivt då coronarestriktionerna innebar en ökad efterfrågan från `hemestrande´ privatpersoner” säger Paul Nord, affärsområdeschef för Svefa Skog och Lantbruk, i ett pressmeddelande. 

Skogsfastighetsmarknaden har fått en god start 2021 och mycket talar för en fortsatt stark marknad. Däremot är marknaden för massa fortsatt svag, summerar Svefa ingången på det nya året.

Publicerad:
 • Forskningssatsning på barrblandskog

  Klimatförändringarna gör att det behövs ett större inslag av tall i granskogen. Det anser Södra som finansierar en doktorandtjänst om barrblandskogar tillsammans med SLU.
 • Annons
 • Brandberedskap stärks med fler helikoptrar

  Kategorier: skogsbränder, brandflyg, MSB
  Sedan i onsdags är fyra flygplan och tio helikoptrar i beredskap för att släcka bränder i Norrland som drabbats särskilt hårt. Nu ökar brandrisken även på annat håll och fler helikoptrar sätts i beredskap.
 • Så ska självverksamma jobba säkrare

  Skogsägarnas forskningsfond ger 1,3 miljoner till ett projekt som ska utveckla metoder och säkerhet för självverksamma skogsägare.
 • Annons
 • "Vi känner försmak av en grön supercykel"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Carl Olén
  Dryga tusenlappen per kubiken grantimmer kan bli det nya normala. Det finns tecken på det, skriver Carl Olén, Skogsfond Baltikum, i sin krönika.
 • Trävaror ger Södra ett jättelyft

  Södra visar ett urstarkt första halvår. Resultatet steg med en bra bit över 300 procent jämfört med samma period i fjol.
 • Annons