Skogspodden tar sikte på kvalitetsproduktion

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Bo Jonasson och Per Jonasson delar med sig av kunskaper från sin egen produktion av kvalitetstimmer.
I avsnitt 73 gör Skogspodden en grundlig genomgång av produktion av kvalitetstimmer.
Lyssnarna får också en definition av vad kvalitet egentligen är. Bo Jonasson berättar att han sätter trädens rakhet allra främst. Det förbättrar nämligen oddsen för att virket ska vara skadefritt och, förstås,mer lättsågat.
Men han berättar också om skogliga prioriteringar. Det gäller att skapa styrka och stabilitet i bestånden så att de bättre står emot storm, snötryck, torka och skadegörare.
– Vi går igenom hur vi jobbar med trädslagsval, beskogning, röjning, ibland stamkvistning, gallring och slutavverkning för att få fram så bra timmerkvalitet som möjligt, säger Per Jonasson.
 
 
I SKOGEN 11/2020 KAN DU LÄSA ETT REPORTAGE OM  PER OCH BO JONASSONS KVALITETSSKOGSBRUK I BERGSLAGEN.
 
Publicerad:
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons