Skogsnicke frias i hovrätten

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsentreprenörsföretaget Skogsnicke frias i ytterligare en dom. Företaget behöver inte betala skadestånd till en grupp kamerunska gästarbetare, fastslår hovrätten.

Sju kamerunska gästarbetare som tidigare jobbat för Skogsnicke krävde 1,9  miljoner kronor i skadestånd. I detta ingick krav på ersättning för utebliven lön, semester- och övertidsersättning och traktamenten.

Annons
Annons

Kraven gällde arbete som utfördes  2011 och 2012.

Bolaget försattes i konkurs 2014 och därmed fördes talan mot företagets vd Nicklas Gotthardsson.

I en dom i tingsrätten 2016 friades han. Arbetarna hade visserligen fått före lite ersättning men ägaren kan inte ta personligt ansvar för bolagets skulder, ansåg tingsrätten.

I dagarna kom hovrättens dom som gick på samma linje. Den säger  bland annat att de arbetare som tidigare träffat förlikningar och fått ersättning från bolaget inte har rätt till någon ytterligare ersättning.

Domen är en stor besvikelse för skogsfacket GS.

”Vi hade hoppats på en dom som skulle fastslå att det är bedrägeri när arbetsgivare inte lever upp till de villkor som utlovats vid anställningen” kommenterar GS domen i ett pressmeddelande.

Domen visar att  arbetstagare i svag ställning är rättslösa vid bedrägerier, konstaterar de också.

GS vill lägga ett större ansvar på skogsbolagen och skogsägarna för att entreprenörerna som de anlitar är seriösa. GS vill också se tydligare kontroll av arbetsgivares seriositet och en stärkt rättslig ställning för arbetstagare här som kommer från länder utanför EU och EES.

Publicerad:
 • Charlotte Bengtsson

  Forskningschefen gillar verkstad

  PRISAD. Charlotte Bengtsson är enligt egen utsago ”bra på att göra ingenting”. Det tvivlar du nog på om du har mött denna handlingskraftiga forsknings­chef och Guldkvistmottagare som gärna har en forskningsrapport på sängbordet.
 • Annons
 • Föreningen Skogen, Tidningen SKOGEN

  Virkesförrådet fortsätter att växa

  Fler och större träd är anledningen till att virkesförrådet i de svenska skogarna fortsätter att växa,  visar statistik från Riksskogstaxeringen.
 • Tidningen SKOGEN

  Frysta frön föryngrar skånsk lövskog

  Samla bok- och ekollon, frys ned dem, låt dem gro och så dem i naturen.
 • Annons
 • Stora barkborresvärmar ökar skaderisken

  Det snabba omslaget till varmare väder har kickstartat svärmningen av granbarkborrar. Det ökar riskerna för skadeangrepp på stående skog.
 • Rekordbrand hjälper naturen

  En naturvårdsbränning på hela 260 hektar, kanske den största i Sverige någonsin, har genomförts i Rätttvik.
 • Annons