Skogsnicke frias i hovrätten

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsentreprenörsföretaget Skogsnicke frias i ytterligare en dom. Företaget behöver inte betala skadestånd till en grupp kamerunska gästarbetare, fastslår hovrätten.

Sju kamerunska gästarbetare som tidigare jobbat för Skogsnicke krävde 1,9  miljoner kronor i skadestånd. I detta ingick krav på ersättning för utebliven lön, semester- och övertidsersättning och traktamenten.

Annons
Annons

Kraven gällde arbete som utfördes  2011 och 2012.

Bolaget försattes i konkurs 2014 och därmed fördes talan mot företagets vd Nicklas Gotthardsson.

I en dom i tingsrätten 2016 friades han. Arbetarna hade visserligen fått före lite ersättning men ägaren kan inte ta personligt ansvar för bolagets skulder, ansåg tingsrätten.

I dagarna kom hovrättens dom som gick på samma linje. Den säger  bland annat att de arbetare som tidigare träffat förlikningar och fått ersättning från bolaget inte har rätt till någon ytterligare ersättning.

Domen är en stor besvikelse för skogsfacket GS.

”Vi hade hoppats på en dom som skulle fastslå att det är bedrägeri när arbetsgivare inte lever upp till de villkor som utlovats vid anställningen” kommenterar GS domen i ett pressmeddelande.

Domen visar att  arbetstagare i svag ställning är rättslösa vid bedrägerier, konstaterar de också.

GS vill lägga ett större ansvar på skogsbolagen och skogsägarna för att entreprenörerna som de anlitar är seriösa. GS vill också se tydligare kontroll av arbetsgivares seriositet och en stärkt rättslig ställning för arbetstagare här som kommer från länder utanför EU och EES.

Publicerad:
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons