Skogsnicke frias i hovrätten

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsentreprenörsföretaget Skogsnicke frias i ytterligare en dom. Företaget behöver inte betala skadestånd till en grupp kamerunska gästarbetare, fastslår hovrätten.

Sju kamerunska gästarbetare som tidigare jobbat för Skogsnicke krävde 1,9  miljoner kronor i skadestånd. I detta ingick krav på ersättning för utebliven lön, semester- och övertidsersättning och traktamenten.

Annons
Annons

Kraven gällde arbete som utfördes  2011 och 2012.

Bolaget försattes i konkurs 2014 och därmed fördes talan mot företagets vd Nicklas Gotthardsson.

I en dom i tingsrätten 2016 friades han. Arbetarna hade visserligen fått före lite ersättning men ägaren kan inte ta personligt ansvar för bolagets skulder, ansåg tingsrätten.

I dagarna kom hovrättens dom som gick på samma linje. Den säger  bland annat att de arbetare som tidigare träffat förlikningar och fått ersättning från bolaget inte har rätt till någon ytterligare ersättning.

Domen är en stor besvikelse för skogsfacket GS.

”Vi hade hoppats på en dom som skulle fastslå att det är bedrägeri när arbetsgivare inte lever upp till de villkor som utlovats vid anställningen” kommenterar GS domen i ett pressmeddelande.

Domen visar att  arbetstagare i svag ställning är rättslösa vid bedrägerier, konstaterar de också.

GS vill lägga ett större ansvar på skogsbolagen och skogsägarna för att entreprenörerna som de anlitar är seriösa. GS vill också se tydligare kontroll av arbetsgivares seriositet och en stärkt rättslig ställning för arbetstagare här som kommer från länder utanför EU och EES.

Publicerad:
 • Gran slår nytt höjdrekord

  Kategorier: Sveriges högsta gran
  Nu har Sveriges högsta gran hittats. Nytt rekord är 49,4 meter.
 • Annons
 • Märkning på stammens kapyta.

  Skrivare märker virke direkt i aggregatet

  PATENT. En svensk uppfinning märker virket med valfri text innan det lämnar aggregatet. Många maskinförares önskedröm kan bli verklighet.
 • Markus Helin

  Få kvinnor köper skog

  FASTIGHETER. Bara vart fjärde köp av skog på den öppna marknaden gjordes av en kvinna i fjol. En låg andel med tanke på att nästan 40 procent av skogs­ägarna är kvinnor, men ändå en ökning över några år. 
 • Annons
 • Minskad lönsamhet för skogsbrukare

  Medan skogsindustrin går på högvarv minskar lönsamheten i skogsbruket, enligt en rapport från LRF Konsult.
 • Het konjunktur gynnar skogsindustrin

  Exportvärdet för skogsprodukter har ökat under 2018. I Europa är efterfrågan på trävaror fortsatt god men från utomeuropeiska marknader märks en minskad efterfrågan, enligt en rapport från Skogsindustrierna.
 • Annons