Skogsnicke frias i hovrätten

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsentreprenörsföretaget Skogsnicke frias i ytterligare en dom. Företaget behöver inte betala skadestånd till en grupp kamerunska gästarbetare, fastslår hovrätten.

Sju kamerunska gästarbetare som tidigare jobbat för Skogsnicke krävde 1,9  miljoner kronor i skadestånd. I detta ingick krav på ersättning för utebliven lön, semester- och övertidsersättning och traktamenten.

Annons
Annons

Kraven gällde arbete som utfördes  2011 och 2012.

Bolaget försattes i konkurs 2014 och därmed fördes talan mot företagets vd Nicklas Gotthardsson.

I en dom i tingsrätten 2016 friades han. Arbetarna hade visserligen fått före lite ersättning men ägaren kan inte ta personligt ansvar för bolagets skulder, ansåg tingsrätten.

I dagarna kom hovrättens dom som gick på samma linje. Den säger  bland annat att de arbetare som tidigare träffat förlikningar och fått ersättning från bolaget inte har rätt till någon ytterligare ersättning.

Domen är en stor besvikelse för skogsfacket GS.

”Vi hade hoppats på en dom som skulle fastslå att det är bedrägeri när arbetsgivare inte lever upp till de villkor som utlovats vid anställningen” kommenterar GS domen i ett pressmeddelande.

Domen visar att  arbetstagare i svag ställning är rättslösa vid bedrägerier, konstaterar de också.

GS vill lägga ett större ansvar på skogsbolagen och skogsägarna för att entreprenörerna som de anlitar är seriösa. GS vill också se tydligare kontroll av arbetsgivares seriositet och en stärkt rättslig ställning för arbetstagare här som kommer från länder utanför EU och EES.

Publicerad:
 • Luftskeppsrobotar

  År 2040 sköter luftskeppsrobotarna virkestransporterna

  DEBATT. Luftskeppsrobotar som kvistar stockar och sedan fraktar de från skogen till sågen skulle värna både natur och klimat. Science fiction? Enligt Mats Hagner, professor emeritus, behövs bara en anpassning av befintlig teknik.
 • Annons
 • "Vi kan inte längre använda skogen som förut"

  Kategorier: debatt, Henrik Petrén
  DEBATT. Verkligheten tvingar oss nu alla att se på skogen på ett helt nytt sätt – en livsviktig kolsänka som vi måste sköta på rätt sätt. Skogsägarna har en nyckelroll, skriver Henrik Petrén.
 • Ingen brådska att ta ut bränd skog

  Det finns ingen anledning att skynda sig ut för att upparbeta den brända skogen. Det räcker att göra det till våren. Torkan har minskat risken för skadeinsekter i höst.
 • Annons
 • Nu kartläggs trädens samhällsnytta

  Vilken samhällsnytta gör stadsträden? Ett projekt ska hjälpa kommuner och företag att presentera siffror på det.
 • Skogsentreprenörer får ersättning för stoppat skogsarbete

  Många skogsentreprenörer har varit tvungna att begränsa verksamheten på grund av den höga brandrisken i sommar. Södra ersätter nu sina avtalsentreprenörer för en veckas produktionsbortfall.
 • Annons