”Skogsnäringen inte mogen för detta”

25 januari 2018 För varje yta försöker jag dubbel- eller ­­trippelklassa skogsmarken för att få ut mer av den, säger Göran Örlander när han har "sista ordet" i tidningen SKOGEN.

Göran Örlander är förutom skogsstrateg på Södra även skogsägare som tycker om att experimentera. Han har också en del egna idéer om klassning av skogsmark.
– Normalt när du gör en målklassning i skogsbruksplanen så pratar vi om antingen ”produktion”, ”naturvård” eller ”naturvård med skötsel”. Själv har jag lagt till det här med utsikterna på gården, som någon slags social hänsyn, och experimenten, ­berättar Göran Örlander. 

Göran ÖrlanderGöran Örlander, skogsägare i Svensbygd ­utanför Värnamo (samt Skogsstrateg på Södra).– Jag klassar allting i fyra olika klasser: ekonomi, miljö, upplevelse och forskning. För varje yta försöker jag helst dubbel- eller trippelklassa skogsmarken för då är min tanke att jag får ut mer av den. I en vanlig plan blir summan 100 procent. Men eftersom jag dubbel- eller trippelklassar all mark kommer jag upp i ungefär 200 procent.

– Om jag gör en körsbärsodling här borta så är det ett experiment, men det är också någonting väldigt vackert, så då får det poäng där också.
– Min tanke är att summan ska bli mer än hundra procent. 
– Det här har jag försökt lansera lite grann, men skogsnäringen är nog inte riktigt mogen för de här tankarna. Det är nog rätt mycket jag gör som skogsnäringen ännu inte är mogen för. 

Berättat för Teresia Borgman

SKOGEN 12/2017

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb