"Skogsnäringen inte mogen för detta"

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
För varje yta försöker jag dubbel- eller ­­trippelklassa skogsmarken för att få ut mer av den, säger Göran Örlander när han har "sista ordet" i tidningen SKOGEN.

Göran Örlander är förutom skogsstrateg på Södra även skogsägare som tycker om att experimentera. Han har också en del egna idéer om klassning av skogsmark.
– Normalt när du gör en målklassning i skogsbruksplanen så pratar vi om antingen ”produktion”, ”naturvård” eller ”naturvård med skötsel”. Själv har jag lagt till det här med utsikterna på gården, som någon slags social hänsyn, och experimenten, ­berättar Göran Örlander. 

Annons
Annons

Göran ÖrlanderGöran Örlander, skogsägare i Svensbygd ­utanför Värnamo (samt Skogsstrateg på Södra).– Jag klassar allting i fyra olika klasser: ekonomi, miljö, upplevelse och forskning. För varje yta försöker jag helst dubbel- eller trippelklassa skogsmarken för då är min tanke att jag får ut mer av den. I en vanlig plan blir summan 100 procent. Men eftersom jag dubbel- eller trippelklassar all mark kommer jag upp i ungefär 200 procent.

– Om jag gör en körsbärsodling här borta så är det ett experiment, men det är också någonting väldigt vackert, så då får det poäng där också.
– Min tanke är att summan ska bli mer än hundra procent. 
– Det här har jag försökt lansera lite grann, men skogsnäringen är nog inte riktigt mogen för de här tankarna. Det är nog rätt mycket jag gör som skogsnäringen ännu inte är mogen för. 

Berättat för Teresia Borgman

SKOGEN 12/2017

 

Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons