”Skogsnäringen behöver en krisgrupp”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Coronakrisen gör att skogsnäringen står inför en förändrad värld med volymminskningar och försvunna jobb. Det är dags att näringen förbereder sig redan nu, skriver professor Sten B Nilsson i en debattartikel i Altinget.

Skogsnäringen står inför en stor utmaning för att anpassa sig till en ny framtid. Den innebär, bland mycket annat, att tusentals jobb inte kommer tillbaka när krisen är över, enligt Sten B Nilsson som också räknar upp ett antal stora strukturförändringar som är att vänta i samhället.

Annons
Annons

”Den svenska skogsnäringen med sin stora exportandel kommer naturligtvis att vara speciellt utsatt rent ekonomiskt. Sverige och näringen är nu fullt upptagen med att hantera dagens situation av krisen. Men den stora utmaningen är nu att leda näringen mot den nya värld vi kommer att stå inför efter krisen. Det gäller att vara proaktiv och inte reaktiv som är näringens normala åtgärd i krissituationer”, skriver han.

Sten B Nilssons förslag på hur krisen kan behandlas är att staten och skogsnäringen sätter upp en holistisk responsgrupp med uppgiften att förbereda skogsnäringen för en förändrad värld. Gruppen etableras nu och kan med fördel sorteras in under det nationella skogsprogrammet. I gruppen, som leds av  en oberoende ordförande, ska berörda departement finnas representerade. 

Vi kan alltså räkna med övergripande strukturförändringar men coronaviruset har en annan dimension, skriver han också. Det är naturen som skickar en skarp varning till mänskligheten.

Läs artikeln i Altinget

                                

 

Publicerad:
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons