MÄSSOR.

Skogsmässor satsar på nya priser

29 maj 2019 I juni är det dags för två stora skogsmässor i Småland och Västerbotten. De har delvis olika inriktning, men båda delar gärna ut priser. Nolia introducerar jämställdhetspris
och Elmia delar ut nytt skogsvårdspris.

Kristin Olsson är projektledare på Skogsnolia som hålls 13 till 15 juni i Håknäs, knappt tre mil väster om Umeå.

Kristin Olsson Kristin Olsson, projektledare SkogsnoliaVad utmärker Skogsnolia som skogsmässa?
– Det är inte den största men den viktigaste skogsmässan i Sverige 2019 med alla maskinleverantörer på plats, vilket betyder att vi får med hela bredden.

Vilken tyngdpunkt har era utställare?
– Alltifrån planta till färdig produkt. Vi har hela bredden.

Vad tycker du att man absolut bör se eller göra?
– Eftersom Skogsnolia är lagom stor med en slinga på två kilometer har besökarna gott om tid att träffa alla utställare. Får jag själv välja några punkter är det invigningen klockan 12.00 på torsdagen samt Skogsnolias jämställdhetspris samma tid på lördagen.

Vilka priser delas ut?
– För första gången delas Skogsnolias jämställdhetspris ut till den utställare som jobbar fokuserat och målmedvetet med jämställdhet. Prischecken är på 20 000 kronor, men pristagaren ska i sin tur ge den till en annan organisation eller företag som gör skillnad. Spännande!

Något som skiljer årets upplaga från tidigare år?
– Nytt område, vilket förstås känns spännande. Vi har sökt länge och nu hittat ett område som har stora parkeringar för besökare precis vid entrén. Det har också bra logistik och är lättillgängligt.

Elmia delar ut nytt skogsvårdspris

Mattias PonténMattias Pontén, mässansvarig Skogs-ElmiaMattias Pontén är mässansvarig för Skogs-Elmia som hålls 6 till 8 juni i Vaggeryd, tre mil söder om Jönköping.

Vad utmärker Skogs-Elmia som skogsmässa?
– Temat är Framtidens skogs­ägande och det kommer att märkas med den teknik som utställarna presenterar och även i programmet i övrigt.

Vilken tyngdpunkt har era utställare?
– Det finns många mindre skogsmaskiner, kombinationsmaskiner, atv, traktorer och tillbehör.

Vad tycker du att man absolut bör se eller göra?
– Titta igenom utställarlista och program noga är mitt bästa tips för att hitta guldkornen som just du är intresserad av. I Event Tent är det fullt program med aktuella föreläsningar. Bland annat barkborreproblematiken står på agendan.

Vilka priser  delas ut?
– Skogs-Elmia Innovation Award är nytt, elva produkter har valts ut av juryn och några av dem kommer att få silver- eller guldmedalj. Nytt är även The Silviculture Award till en skogsvårdsentreprenör. The Golden Logger till avverkningsentreprenörer är ett klassiskt pris, liksom Guldyxan som denna gång går till en duktig skogsbrukare med mångbruk. 

Något som skiljer årets upplaga från tidigare år?
– Mycket digitalisering och avancerad teknik. Flera appar för att mäta skog, virkesvolym i vältor, spåra virke med mera.
– Vi har gjort mässan så kompakt som möjligt för att det ska vara smidigt för besökarna, en fullmatad slinga på drygt 2,6 kilometer med fritt wifi på nästan hela. Troligtvis världens mest uppkopplade skog!

SKOGEN 5/2019

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb