Skogsmässa vill bli bäst på jämställdhet

26 februari 2019 Skogsnolia, 13-15 juni i Vännäs, vill bli världens mest jämställda skogsmässa.

Skogsmässa vill bli bäst på jämställdhet

Mässans inriktning får stöd av utställare och andra inom branschen.

– För att kunna locka fler människor är ökad jämställdhet, öppenhet och normkritik viktiga faktorer. Det är en mycket intressant resa Skogsnolia har påbörjat mot världens mest jämställda mötesplats i skogen. Jag tror vi kommer att se flera förändringar redan under årets mässa, säger Linda Nyström, vd på Skogstekniska klustret, i ett pressmeddelande från Skogsnolia.

Även Jan Åhlund, skogsbrukschef på Holmen Skog som är markvärd för mässan, är positiv.

–Det är jättebra att Skogsnolia nu påbörjat resan mot ökad jämställdhet. Vi behöver ökad öppenhet i skogsbruket. Skogsmässor generellt har en potential att utvecklas till att bli mer inkluderande för både män och kvinnor. Traditionellt sett är det mycket maskiner och teknologi på skogsmässorna och jag tror att mässorna skulle vinna på ett breddat utbud av utställare och aktiviteter, säger han.

Från Umeå kommun anser man att mässan är viktig men ser också med intresse på skogens ökade jämställdhetsarbete.

–Eftersom skogen är en viktig del i näringslivet är det jätteroligt att se att skogsnäringen nu är med och tar ledningen i denna viktiga fråga. Har man ett jämställt företag har man ett framgångsrikt företag, säger Marie Gidlund, näringslivsutvecklare inom teknikbranschen på Umeå kommun.

Skogsnolias projektledare menar att mässan lyssnat på branschens behov.

– Vi har haft otaliga referensgruppsmöten där skogens företrädare identifierat jämställdhet, normkritik och öppenhet som viktiga förutsättningar för branschens fortsatta utveckling. Det utmynnade i den konferens om jämställhet som hölls i höstas som också la grunden för den resa Skogsnolia har påbörjat. Nu har vi fått stafettpinnen av branschen och ska förvalta det ansvaret, säger Kristin Olsson, projektledare för Skogsnolia.

Skogsnolia har cirka 200 utställare och 13 000 besökare. Nästa mässa hålls i Håknäs, Vännäs 13-15 juni 2019.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb