Under åren 2018 – 2021genomförde räddningstjänsten i medeltal drygt 5 500 utryckningar per år kopplat till bränder i skog och mark. Endast 38 utryckningar per år, eller 0,67 procent, berodde på skogsmaskiner och gnistbildning från dem.
De stora skogsbränderna 2014 och 2018 blev minst sagt en väckarklocka. Sedan dess har gemensamma satsningar på utbildning och förbättrade rutiner genomförts.
– Enligt den statistik vi samlat in är skogsbruket nu bättre på riskförebyggande arbete. Generellt har kompetensen ökat och de branschgemensamma riktlinjerna har medfört färre tillbud, säger Skogforsks Tomas Johannesson, som leder skogsbrukets gemensamma arbetsgrupp för skogsbrandfrågor, i ett pressmeddelande.
Men det finns utrymme för förbättring. Det gäller exempelvis att stötta sommarvikarier och orutinerad personal. Det har förekommit tillbud som oroar Tomas Johannesson.
– Brandsäsongen sammanfaller med sommarsäsongen. Med sommarvikarier på flera platser i skogsbrukskedjan är det viktigt att förstå vad det kan ge för effekter på kunskapsnivå och samrådsrutiner. Det finns exempel från förra året där orutin hos personalen och ofullständigt stöd från uppdragsgivaren skapat onödiga risker. Det är viktigt att alla agerar professionellt och kommer ihåg att organisationen inte alltid har ordinarie bemanning, säger han.