— Riksgenomsnittet, där samtliga av LRF Konsult förmedlade skogsfastigheter från norr till söder ingår, är nu uppe i 419 kronor per skogskubikmeter). Det innebär en ökning med hela 6 procent på ett halvår och är det högst riksgenomsnitt som LRF Konsult uppmätt sedan man startade insamling av data för 22 år sedan, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult, i ett pressmeddelande.
I norra Sverige har pristrenden för skogsmark varit nedåtgående i princip sedan 2011 och fram till årsskiftet 2016/2017.
— Nu ser vi dock en tendens i norra Sverige, som vid denna mätning innefattar Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten, med en uppgång på hela 11 procent till genomsnittspriset 272 kronor per skogskubikmeter. Att marknaden här har värderat upp skogsmark efter en tids nedgång känns som förväntat, säger Markus Helin.
I mellersta Sverige (från Gävleborg och Dalarnas län ner till Södermanland och Värmland inklusive nordvästra delen av Västra Götaland) har priset för skogsmark stigit 7 procent till genomsnittspriset 430 kronor skogskubikmetern.
LRF Konsults fastighetsmäklare ser ett kraftigt ökat intresse för mindre skogsfastigheter, som många klarar av att finansiera.
I södra Sverige, där priserna drivits upp rejält de senaste åren, är marknaden fortfarande mycket het. Ett lågt utbud med många intressenter i kombination med fortsatt låg ränta och höjda virkespriser, skapar ett tryck och vissa fastigheter går för riktigt höga köpeskillingar. Genomsnittspriset visar på fortsatt stigande priser, om än inte i samma takt som tidigare år. En procent har priserna stigit till genomsnittspriset 615 kr/m³sk vilket även detta är rekord.
— För den som behöver låna en stor del av köpeskillingen vid köp av skog bör göra noggranna kalkyler och tänka långsiktigt. Inte minst i södra Sverige är prisbilden verkligt hög. Trots det är det få som väljer att sälja sin skog, säger Markus Helin.