Skogskänsla gick i arv

Bild för Lars Åkerman Written by Lars Åkerman On the
COACH. Uppmuntra medarbetare och stötta skogsägare. Det ser Jörgen Backman som sina viktigaste uppgifter i rollen som virkesområdeschef på Mellanskog. Tålamod är bra att ha.

Jörgen Backmans pappa var ­jägmästare och blev både förebilden och den som väckte drömmen om att arbeta med skog. Scouterna förstärkte drömmen ytterligare och nu är Jörgen nytillträdd virkesområdeschef hos Mellanskog i Norra Dalarna.
– Efter skogsbruksgymnasiet arbetade jag som skogsarbetare, motormanuellt, alltså med motorsåg, i sju år. En erfarenhet som är oerhört nyttig att ha med sig i dag som vo-chef, säger ­Jörgen Backman.

Annons
Annons

Nu säger han att han fortfarande bara står och gapar när han ser en effektiv skördare hantera en mogen tall på tio sekunder. När han höll på, ung och effektiv, tog det tio minuter – minst. 
– Som områdeschef är min viktigaste uppgift att coacha och uppmuntra medarbetare. Vårt arbete handlar i hög grad om att ge goda råd, att stötta skogsägare och att samtidigt leverera ­virke till industrierna med hög effektivitet och precision. Det är en komplex uppgift.

Jörgen BackmanJörgen BackmanDet kräver tålamod – något som krävs för att arbeta i skogen över huvud taget, menar Jörgen och säger att han fick god träning i det under sina fem år på Samhall och genom sin pappas arbete med omarronderingsfrågor i det ägosplittrade Dalarna.
Men hur bär man sig åt när det ska avverkas i skiften med bara några meters bredd? 
– Effektiviteten skulle må bra av lite större skiften, men sam­tidigt har vi att göra med masar med stor integritet som känner starkt för sin äganderätt till dalajorden. Det är en av tjusningarna med jobbet. Det är våra inspektorer, virkesköpare och planerare som har fått lära sig hantera den verkligheten. 
– Men det finns faktiskt positiva sidor med det. Kontakt­ytorna blir många och föder nya avverkningar och bra skogsvård. 
Vilken är den stora frågan för skogs­bruket just nu? 
– Hur produktion och miljö ska kunna samsas på ett bra sätt. Miljökraven är höga och Mellanskog erbjuder till exempel en markskoningsgaranti, något som våra ­skogs­inspek­­­­torer måste arbeta löpande med.

På Samhall var han kvalitets­ansvarig för bland annat Ikeas våningssängar. Han skulle väga effektivitet mot behoven hos människor med olika funktionsnedsättningar. 
Våningssängarna var också ett möte med skog och trä och på den vägen fortsatte det. Efter civil­ekonomexamen i Luleå arbetade Jörgen först på Orsa Lamell­trä och sedan Inland Wood med försäljning av ­limfogsskivor till dörr- och möbelindustrin. 
Parallellt med jobbet var ­Jörgen även industridoktorand. Det blev så småningom en licentiatavhandling i logistik. Forskningen skulle leda till att utröna förutsättningarna för mindre tillverkare inom inrednings- och möbelindustrin att skapa ett handelshus. 
– Det var svårt för de små tillverkarna att nå sina marknader. Det blev en avhandling, men inget handelshus.

På fritiden är det röjning i den egna skogen som gäller. Den är på 50 hektar – med bara tre ­skiften, fast den ligger i Dalarna. 
– Men livet är faktiskt inte bara skog. Jag ingår i Fridhems­kyrkans församlingskör och som en motpol till det intensiva arbetet i skogen läser jag gärna författaren och teologen Owe Wikström. Hans böcker skapar lugn och eftertänksamhet. Bara titlarna, ”Långsamhetens lov” och ”Den outgrundliga människan”, säger mycket.

SKOGEN 9/2017

 

Publicerad:
Bild för Lars Åkerman
Lars Åkerman
Frilansjournalist
 • FSC: Vi välkomnar synpunkter och dialog

  Kategorier: SKOGENdebatt, FSC Sverige
  SKOGENdebatt. Lars M Johansson  frågar om FSC Sverige har blivit en hemlig grupp för några få invalda. FSC Sverige är en medlemsdriven frivilligorganisation som strävar efter dialog och öppenhet, och vi vill gärna få fler medlemmar och användare, skriver styrelserepresentanter i en replik.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Bygg ditt eget paradis

  Skogsnäringen har säkert lika många namn för virke som inuiterna sägs ha för snö. Men vi är nog lika fattiga på synonymer för landskapsvård som inuiterna är när de ska prata om beachvolleyboll.
 • Väntad nedgång för Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog
  Sveaskogs operativa rörelseresultat sjönk med 28 procent för årets nio första månader jämfört med samma period förra året.
 • Annons
 • Sänkt rörelseresultat men ökade leveranser för Mellanskog

  Kategorier: Mellanskog
  När Mellanskog summerar årets tre första kvartal syns en ökning i omsättning och leveranser men ett minskat rörelseresultat.
 • Minusresultat för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Nybildade Norra Skog belastades med omstruktureringskostnader och gjorde en förlust på 33 miljoner före skatt.
 • Annons