Skogsjobbet väcker intresse

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
PÅPASSAD. För ett år sedan bytte Jonas Mårtensson jobb – från chef för affärsområde trä till chef för affärsområde skog. Det finns både likheter och ­stora skillnader.

Jonas Mårtensson har varit hos SCA i nästan 15 år. Större delen av tiden har han jobbat med sågverk och deras produkter, men i fjol tog han ett kliv ut i skogen. Han får ofta frågan om hur områdena skiljer sig åt.
– Man kan säga att grundbultarna faktiskt liknar varandra. Det handlar om produktivitet, kostnadseffektivitet, logistik och flöden vare sig man pratar om sågverk eller skogsbruk.

Annons
Annons

Men så finns skillnaderna också:
– Sågverken är mer privata. Omvärldens intresse begränsar sig till att en granne störs av buller eller att en myndighet vill ha koll på utsläppen. Jämförelsevis få påverkas av verksamheten.
Att jobba med skog innebär längre perspektiv – och att många fler intresserar sig.
– Man har ett större ansvar, både i Sverige och globalt. Och så finns alla dem som bryr sig om skogen förutom markägarna – som jägare, friluftsfolk, naturvårdsintresserade.

Att så många tycker till ser han som en naturlig del av jobbet.
– Jag brinner för skog och det faktum att den levererar välfärd och möjligheter att bo 
i vår del av Sverige. Jag får energi av det.
Jonas säger att bolaget be­höver lyssna på andra intressen och samtidigt vara tydliga vad de står för. 
– Vi ska sköta skogen hållbart och så bra att vi på sikt kan leverera råvara till vår växande industri och skapa värde för våra ägare. 
SCA:s miljardinvesteringar kommer att fördubbla produktionen vid bruken i såväl Östrand som Obbola. Därmed behöver SCA köpa allt mer råvara från privata skogar. 
– De här satsningarna kommer att vara bra för alla skogs­ägare och säkra värdet på ­skogar i norra Sverige. 

Jonas Mårtensson är civilingenjör, men skogsbruk fanns när han växte upp i en skogsägande familj i en liten by norr om Östersund och finns i hans egen skog på cirka 170 hektar utanför Hammerdal.
– I vinter ska vi göra en avverkning och när det är dags för plantering ska våra tre söner, som är mellan 11 och 15 år, vara med.

NY PÅ JOBBET / JONAS MÅRTENSSON
Ålder: 48 år.
Bor: Sundsvall.
Familj: Tre pojkar, Arvid 15 år, Oskar 14 år och Hjalmar 11 år.
Uppväxt: Husås, Jämtland.
Yrke: Affärsområdeschef för skog på SCA.
Bakgrund: Civilingenjör (maskinteknik på KTH), chef för Sikås Trä, sågverkschef på SCA Bollsta. Från 2008 chef för SCA Timber. 
Fritidsintressen: ”Mest tid lägger jag på sönernas sportaktiviteter.” Även älgjakt, stugan i Åre, skidåkning både utför och på längden.

SKOGEN 9/2019

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Höjda sågtimmerpriser i hälften av kommunerna

  Massavedspriserna sänktes i flera regioner medan sågtimmerpriserna höjdes i i 139 av landets 290 kommuner. Så summeras september av Virkesbörsen.
 • Annons
 • Fredrik Munter

  Utdelning kan utebli

  MELLANSKOG. Pandemin satte stopp för den utlovade vinst­delningen till medlemmarna, men en ny timmerpremie är ett led i arbetet för ökad medlemsnytta i landets kanske besvärligaste virkesområde.
 • Fjällnära ersättningsärenden prioriteras

  Skogsstyrelsen lovar att skyndsamt slutföra hundra pågående ersättningsärenden rörande fjällnära skog.
 • Annons
 • Matts Rolander

  Hållbar skog – bra reklam

  På brandområdet i Västmanland växer det nu så det knakar och Matts Rolander som är Skogsstyrelsen regionala viltsamordnare i Svealand ser ett stort röjningsbehov i tallungskogen. 
 • ”Skogsindustrin föröder svensk natur och våra barns framtid”

  "Skogsindustrierna och politikerna uppvisar en brist på helhetssyn. Det är bråttom att rädda vår natur. Den siste november ska skogspolitiska utredningen lämna sitt betänkande", skriver Peter Lindgren på DN:s insändarsidor och ger förslag på åtgärder.
 • Annons