Skogsjobbet väcker intresse

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
PÅPASSAD. För ett år sedan bytte Jonas Mårtensson jobb – från chef för affärsområde trä till chef för affärsområde skog. Det finns både likheter och ­stora skillnader.

Jonas Mårtensson har varit hos SCA i nästan 15 år. Större delen av tiden har han jobbat med sågverk och deras produkter, men i fjol tog han ett kliv ut i skogen. Han får ofta frågan om hur områdena skiljer sig åt.
– Man kan säga att grundbultarna faktiskt liknar varandra. Det handlar om produktivitet, kostnadseffektivitet, logistik och flöden vare sig man pratar om sågverk eller skogsbruk.

Annons
Annons

Men så finns skillnaderna också:
– Sågverken är mer privata. Omvärldens intresse begränsar sig till att en granne störs av buller eller att en myndighet vill ha koll på utsläppen. Jämförelsevis få påverkas av verksamheten.
Att jobba med skog innebär längre perspektiv – och att många fler intresserar sig.
– Man har ett större ansvar, både i Sverige och globalt. Och så finns alla dem som bryr sig om skogen förutom markägarna – som jägare, friluftsfolk, naturvårdsintresserade.

Att så många tycker till ser han som en naturlig del av jobbet.
– Jag brinner för skog och det faktum att den levererar välfärd och möjligheter att bo 
i vår del av Sverige. Jag får energi av det.
Jonas säger att bolaget be­höver lyssna på andra intressen och samtidigt vara tydliga vad de står för. 
– Vi ska sköta skogen hållbart och så bra att vi på sikt kan leverera råvara till vår växande industri och skapa värde för våra ägare. 
SCA:s miljardinvesteringar kommer att fördubbla produktionen vid bruken i såväl Östrand som Obbola. Därmed behöver SCA köpa allt mer råvara från privata skogar. 
– De här satsningarna kommer att vara bra för alla skogs­ägare och säkra värdet på ­skogar i norra Sverige. 

Jonas Mårtensson är civilingenjör, men skogsbruk fanns när han växte upp i en skogsägande familj i en liten by norr om Östersund och finns i hans egen skog på cirka 170 hektar utanför Hammerdal.
– I vinter ska vi göra en avverkning och när det är dags för plantering ska våra tre söner, som är mellan 11 och 15 år, vara med.

NY PÅ JOBBET / JONAS MÅRTENSSON
Ålder: 48 år.
Bor: Sundsvall.
Familj: Tre pojkar, Arvid 15 år, Oskar 14 år och Hjalmar 11 år.
Uppväxt: Husås, Jämtland.
Yrke: Affärsområdeschef för skog på SCA.
Bakgrund: Civilingenjör (maskinteknik på KTH), chef för Sikås Trä, sågverkschef på SCA Bollsta. Från 2008 chef för SCA Timber. 
Fritidsintressen: ”Mest tid lägger jag på sönernas sportaktiviteter.” Även älgjakt, stugan i Åre, skidåkning både utför och på längden.

SKOGEN 9/2019

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Annons
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • Annons
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Lena Larsson

  Så minskar skogsbruket utsläppen

  Skogens roll i klimatarbetet är betydelsefull och branschen slår sig gärna för bröstet så att hjälte­glorian guppar. Men skogs­brukets verksamheter i sig sörplar bränsle och genererar utsläpp och det finns stort utrymme för förbättringar.
 • Annons