Lars Zackrisson (bilden) som är produktexpert hos Yamaha ser hjälmkravet som en möjlighet att bryta den ökande olyckstrenden med fyrhjulingar.
Sedan nyår kräver lagen att den som färdas med fyrhjuling eller snöskoter bär skyddshjälm. Kravet har kommit till efter att myndigheterna under flera års tid observerat det ökande antalet svåra olyckor med främst fyrhjulingar, ofta med allvarliga skallskador som följd. En undersökning som nyligen gjorts vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå visar att 37 procent av de som omkom vid skoterolyckor hade avlidit av skallskador.
Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen, betraktar den nya lagen som ett naturligt steg.
– Hjälmkrav för snöskoter och fyrhjuling är något som vi har rekommenderat under många år. Min förhoppning är att det nya lagkravet kan ge möjlighet att förebygga dödsfall och svåra skador. Därför känns det bra att det kommer en tvingande regel för den här typen av fordon, säger han.
Även företrädare för branschen uppskattar det och Lars Zackrisson som är produktexpert på atv vid Yamaha Motor Scandinavia anser att alla som färdas med fyrhjuling och snöskoter ska bära hjälm.
– När jag genomför utbildningar och förevisningar framhåller jag alltid att man skall ha respekt för fordonet och de risker det kan vara förknippat med och då är hjälmen det mest självklara personskyddet. Att det nu blir lagkrav på att alla skall använda hjälm tycker jag är bra.
Men enligt Transportstyrelsen kommer hjälmtvånget inte att omfatta riktigt alla. De som färdas på vagnar eller kälkar hamnar i en gråzon. Dessa betraktas som egna fordon eller terrängsläp och då gäller inte hjälmkravet. Polismyndigheterna i atv- och snöskoterlänen Jämtland och Västerbotten anser att det hade varit naturligt att kravet på skyddshjälm även omfattat passagerare på släpfordon.
Ytterligare ett undantag från kravet på särskild skyddshjälm är på gång. Enligt uppgift från Transportstyrelsen kommer det att gälla dem som använder ATV eller snöskoter i jobbet och redan har yrkesmässig skyddsutrustning inklusive hjälm.
– Vid en viss typ av arbete
då annat huvudskydd är föreskrivet från arbetsmiljösynpunkt, till exempel inom skogsbruk, kan det vara besvärligt med dubbla hjälmar, avslutar Olof Stenlund.
SKOGEN 1/2016