Skogsindustrin rankas högst

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Skogsindustrin kommer högst i rankingen av Sveriges viktigaste industrigrenar och befäster därmed sin position från förra mätningen 2010. Hela 96 % är positiva eller neutralt inställda till skogsindustrin och allmänheten har en stark tro på skogssektorns framtida betydelse.

 

Annons
Annons

Skogsindustrin rankas högst av Sveriges viktigaste industrigrenar. På andraplats kommer gruvindustrin, och tredjeplatsen innehas av stål- och metallindustrin. Skogsindustrin befäster därmed sin position  från tidigare mätningar.

- Skogsindustrin är unik för sysselsättning och värdeskapande i hela landet. Vi har stor regional betydelse och finns ofta i glest befolkade områden där vi ofta är den dominerande arbetsgivaren på orten, säger Marie S. Arwidson, vd för Skogsindustrierna.

Allmänheten har en stark tro på skogsindustrins framtida betydelse. Mer än hälften av respondenterna tror att skogsindustrins ekonomiska betydelse för Sverige kommer att öka i framtiden. Samma positiva syn fanns 2010. Trots lågkonunkturen finns det ett fortsatt starkt förtroende för skogsindustrins konkurrenskraft och ekonomiska betydelse för Sverige.

- Svensk skogsnäring exporterar för 128 miljarder kronor och Sverige har byggt upp en skogsindustri av världsklass. Framtidsvisionen är positiv, skogsindustrin är motorn när samhället utvecklas mot en hållbar bioekonomi, avslutar Marie S. Arwidson.

Publicerad:
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons
 • Skogens ordförande blir hedersdoktor

  Föreningen Skogens ordförande Monika Stridsman har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Där lovordas hon för sina insatser inom forskningskommunikation.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Ett politiskt kamikazeuppdrag

  Räcker råvaran? Det frågar vi i SKOGENs majnummer. Ett enkelt svar är ”ja, varor räcker till dem som kan betala tillräckligt bra”. Ett bättre svar är: Nej, skogen räcker inte alls, inte om ”räcker” betyder att alla ska få så mycket de vill ha. Det är såklart det senare svaret som gör frågan så intressant.
 • Annons