Skogsindustrin rankas högst

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Skogsindustrin kommer högst i rankingen av Sveriges viktigaste industrigrenar och befäster därmed sin position från förra mätningen 2010. Hela 96 % är positiva eller neutralt inställda till skogsindustrin och allmänheten har en stark tro på skogssektorns framtida betydelse.

 

Annons
Annons

Skogsindustrin rankas högst av Sveriges viktigaste industrigrenar. På andraplats kommer gruvindustrin, och tredjeplatsen innehas av stål- och metallindustrin. Skogsindustrin befäster därmed sin position  från tidigare mätningar.

- Skogsindustrin är unik för sysselsättning och värdeskapande i hela landet. Vi har stor regional betydelse och finns ofta i glest befolkade områden där vi ofta är den dominerande arbetsgivaren på orten, säger Marie S. Arwidson, vd för Skogsindustrierna.

Allmänheten har en stark tro på skogsindustrins framtida betydelse. Mer än hälften av respondenterna tror att skogsindustrins ekonomiska betydelse för Sverige kommer att öka i framtiden. Samma positiva syn fanns 2010. Trots lågkonunkturen finns det ett fortsatt starkt förtroende för skogsindustrins konkurrenskraft och ekonomiska betydelse för Sverige.

- Svensk skogsnäring exporterar för 128 miljarder kronor och Sverige har byggt upp en skogsindustri av världsklass. Framtidsvisionen är positiv, skogsindustrin är motorn när samhället utvecklas mot en hållbar bioekonomi, avslutar Marie S. Arwidson.

Publicerad:
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons