”Skogsindustrin föröder svensk natur och våra barns framtid”

29 september 2020 "Skogsindustrierna och politikerna uppvisar en brist på helhetssyn. Det är bråttom att rädda vår natur. Den siste november ska skogspolitiska utredningen lämna sitt betänkande", skriver Peter Lindgren på DN:s insändarsidor och ger förslag på åtgärder.

”Skogsindustrin föröder svensk natur och våra barns framtid”

För 20 år sedan hade Peter Lindgren en förhoppning om att skogsbruket och skogsindustrin skulle kunna bli bättre – på helheten. Men det blev snarare tvärtom, enligt honom. Motkrafterna från politiker och kvartalsekonomi har varit för starka. Statliga bolag, skogsbolag, organisationer och kyrkan föröder vår natur, anser han.
”Ska våra barn behöva gå på Skansen eller Borås djurpark för att se vilt liv och vackra träd eftersom naturen där de bor är förvandlad till stereotypa och närmast livlösa granåkrar eller Contortaplanteringar? I vilka det för övrigt är snart sagt omöjligt att ta sig fram”; skriver han.
Han tar också upp skogsdebatten som ofta präglas av en kamp med siffror som folk i gemen inte förstår. Han nämner ett hårt debattklimat där nya begrepp som ”bevarandemaffia myntas på Twitter.
”Tänk om  det är så att bevarandemaffian är större delen av det svenska folket?”, undrar han.
Men mest vänder han sig mot det som han beskriver som en ”utarmning och förstörelse av vår svenska natur”. Och han föreslår fem åtgärder:

  • Inför omedelbart ett moratorium på avverkning av skogsmark som tidigare INTE kalhuggits eller blivit förstörd av tunga, markförstörande maskiner
  • Kompensera rundhänt för de konsekvenser dessa inskränkningar innebär. Kan man i lilla landet Costa Rica så borde man kunna i Sverige
  • Ställ krav på gradvis införande av naturnära, kalhyggesfria skogsbruksmetoder
  • Förbjud storskalig föryngring med för Sverige främmande trädslag och monokulturer
  • Ställ upp tydliga kvantifierbara miljömål och utkräv ansvar av myndigheter och företag som inte lever upp till dem

Läs hela artikeln hos DN

Om Peter Lindgren: Jägmästare verksam som organisationskonsult inom skog och skogsindustri samt verkstadsindustri. Tidigare anställd vid bland annat Skogsstyrelsen, Skogforsk och FAO i Costa Rica, Har varit utredare av avverkning i tropiska regnskogar samt skoglig utvecklingsexpert i Indien.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb