Skogsindustrierna vill ha fossilfritt Sverige

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsindustrierna ställer sig bakom regeringens initiativ Fossilfritt Sverige. – Vi delar målsättningen att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer, säger vd Carina Håkansson.

Skogsindustrierna företräder  200 företag inom massa-, pappers- och trämekanisk industri.

Annons
Annons

– Jag välkomnar att Skogsindustrierna kommer med i initiativet Fossilfritt Sverige. Skogsindustrin har en nyckelroll för att möjliggöra omställningen till förnybar energi och hållbara produkter, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson, i ett pressmeddelande från Skogsindustrierna.

Skogsindustrins produkter, baserad på förnybar råvara, är en viktig del av lösningen på klimatfrågan. Skogsindustrin vill verka för en global överenskommelse för att minska utsläppen av växthusgaser. Det innebär att konkurrensvillkoren blir lika och att Sverige inte förlorar konkurrenskraft.

– Skogsindustrins vision om bioekonomi handlar om att skifta till förnybart och komma bort från olja och kol. Vårt mål är att våra industriprocesser på sikt ska vara fria från fossila bränslen, idag är andelen bioenergi 96 procent. Dessutom levererar Skogsindustrin el, restvärme och bioenergi till andra delar av samhället. Det är därför naturligt för oss att välkomna regeringens initiativ Fossilfritt Sverige, där skogsindustrin är en del av lösningen, säger Skogsindustriernas vd Carina Håkansson.

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons