'Skogsindustrierna' slås ihop med andra industrier

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Arbetsgivardelen av organisationen Skogsindustrierna slås ihop med Stål och Metall-Arbetsgivareförbundet, Gruvornas Arbetsgivareförbund samt Svemek. Den nya arbetsgivarorganisationen presenteras i morgon fredag.

Den nya arbetsgivarorganisationen för basindustrin har 860 medlemsföretag med cirka 82 000 anställda. Det sammanlagda exportvärdet för medlemsföretagen är mycket högt. Genom en ny samverkan räknar de berörda organisationerna med att skapa långsiktigt bättre förutsättningar för sina medlemsföretag.

Annons
Annons

Skogsindustriernas verksamhet är i dag organiserad i en arbetsgivaravdelning som alltså ska ingå i den nya organisationen, en näringspolitisk avdelning med sex kommittéer och en avdelning för träpromotion.

Skogsindustrierna är massa-, och pappers- och den trämekaniska industrins bransch- och arbetsgivarorganisation. Skogsindustrierna företräder ett 50-tal massa- och pappersbruk och cirka 140 sågverk samt ett antal företag med nära anknytning till massa-, pappers-, eller trävarutillverkning. Inom Skogsindustrierna ingår verksamheten Svenskt Trä. Skogsindustrin sysselsätter drygt 60 000 personer och exporterade för 128 miljarder kronor (2011).

Stål och Metall Arbetsgivareförbundet har cirka 170 medlemsföretag och drygt 34 000 anställda. De flesta medlemsföretagen tillverkar och förädlar stål- och metallprodukter. De är ofta det dominerande företaget på orten. Företagen är högteknologiska, nischade samt satsar på forskning och utveckling.

Gruvornas Arbetsgivareförbund ingår i SveMin som är en närings- och arbetsgivarpolitisk förening för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige. Ett 40-tal företag är medlemmar i SveMin. Antalet anställda i medlemsföretagen uppgår totalt till cirka 8 500. Gruvornas Arbetsgivareförbunds huvuduppgift är att teckna kollektivavtal och att bidra till att stärka medlemsföretagens konkurrenskraft och arbetsgivarroll.

Svemek är ett arbetsgivarförbund för företag inom industribranscher såsom stål- och maskinbyggare, mekaniska verkstäder, lås- och säkerhetsföretag, industriserviceföretag och maskinuthyrare. SVEMEKs huvuduppgift är att teckna kollektivavtal och att bidra till att stärka medlemsföretagens konkurrenskraft och arbetsgivarroll. Förbundet har cirka 370 medlemsföretag med tillsammans drygt 7 500 anställda.

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons
 • Skogens ordförande blir hedersdoktor

  Föreningen Skogens ordförande Monika Stridsman har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Där lovordas hon för sina insatser inom forskningskommunikation.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Ett politiskt kamikazeuppdrag

  Räcker råvaran? Det frågar vi i SKOGENs majnummer. Ett enkelt svar är ”ja, varor räcker till dem som kan betala tillräckligt bra”. Ett bättre svar är: Nej, skogen räcker inte alls, inte om ”räcker” betyder att alla ska få så mycket de vill ha. Det är såklart det senare svaret som gör frågan så intressant.
 • Annons