'Skogsindustrierna' slås ihop med andra industrier

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Arbetsgivardelen av organisationen Skogsindustrierna slås ihop med Stål och Metall-Arbetsgivareförbundet, Gruvornas Arbetsgivareförbund samt Svemek. Den nya arbetsgivarorganisationen presenteras i morgon fredag.

Den nya arbetsgivarorganisationen för basindustrin har 860 medlemsföretag med cirka 82 000 anställda. Det sammanlagda exportvärdet för medlemsföretagen är mycket högt. Genom en ny samverkan räknar de berörda organisationerna med att skapa långsiktigt bättre förutsättningar för sina medlemsföretag.

Annons
Annons

Skogsindustriernas verksamhet är i dag organiserad i en arbetsgivaravdelning som alltså ska ingå i den nya organisationen, en näringspolitisk avdelning med sex kommittéer och en avdelning för träpromotion.

Skogsindustrierna är massa-, och pappers- och den trämekaniska industrins bransch- och arbetsgivarorganisation. Skogsindustrierna företräder ett 50-tal massa- och pappersbruk och cirka 140 sågverk samt ett antal företag med nära anknytning till massa-, pappers-, eller trävarutillverkning. Inom Skogsindustrierna ingår verksamheten Svenskt Trä. Skogsindustrin sysselsätter drygt 60 000 personer och exporterade för 128 miljarder kronor (2011).

Stål och Metall Arbetsgivareförbundet har cirka 170 medlemsföretag och drygt 34 000 anställda. De flesta medlemsföretagen tillverkar och förädlar stål- och metallprodukter. De är ofta det dominerande företaget på orten. Företagen är högteknologiska, nischade samt satsar på forskning och utveckling.

Gruvornas Arbetsgivareförbund ingår i SveMin som är en närings- och arbetsgivarpolitisk förening för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige. Ett 40-tal företag är medlemmar i SveMin. Antalet anställda i medlemsföretagen uppgår totalt till cirka 8 500. Gruvornas Arbetsgivareförbunds huvuduppgift är att teckna kollektivavtal och att bidra till att stärka medlemsföretagens konkurrenskraft och arbetsgivarroll.

Svemek är ett arbetsgivarförbund för företag inom industribranscher såsom stål- och maskinbyggare, mekaniska verkstäder, lås- och säkerhetsföretag, industriserviceföretag och maskinuthyrare. SVEMEKs huvuduppgift är att teckna kollektivavtal och att bidra till att stärka medlemsföretagens konkurrenskraft och arbetsgivarroll. Förbundet har cirka 370 medlemsföretag med tillsammans drygt 7 500 anställda.

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons