Skogshögskolan satsar på jämställdhet

31 oktober 2013 Skogssektorn är en av Sveriges mest ojämställda branscher. Arbetet för att ändra detta har kommit igång.

Trots öronmärkta pengar och en politisk vilja till jämställdhet och etnisk mångfald är kunskapen i de här frågorna bristfällig i skogssektorn. Det skriver tre forskare som har arbetat fram en plan för att åtminstone göra något åt saken på Skogsfakulteten.

Åtgärderna ska göra ungdomarna mindre könsbundna i valen till skogsmästar- och jägmästarutbildningarna.
Jonas Rönnberg–Tidigare jämställdhetsarbete har främst handlat om direkta åtgärder   riktade mot kvinnor, säger Jonas Rönnberg (bilden), en av forskarna bakom   rapporten. Fakulteten har arbetat för att rekrytera fler kvinnor vilket faktiskt har resulterat i en viss ökning, om än blygsam.
–Men sådana åtgärder riktar in sig på individnivån. Det är kvinnorna som ska få hjälp till självhjälp och ändra sitt beteende. Det här visar att det saknas en kritisk blick in i den egna organisationens rutiner och traditioner.
I stället har man nu fört in genus och jämställdhet i utbildningarna, det ska förbereda studenterna för yrkeslivet och hjälpa dem att se stereotypa föreställningar om manligt och kvinnligt.
–Vi har arbetat för att visa hur olika normer skapar maktobalanser i undervisningen – och hur man kan utmana de här normerna.

Samtidigt sätter ”Skogshögskolan” in en rad andra åtgärder. Alla lärare och forskare ska gå en sjudagarskurs i genus och jämställdhet och man har kartlagt hur kåransvariga bedriver ett jämställdhetsarbete. En föräldraskapspolicy ska ge stöd åt studenter och anställda, och med uppdragsutbildningar ska genusperspektivet föras ut i resten av skogssektorn.
–Det här är bara början på resan mot en jämställd skogsfakultet, säger Jonas Rönnberg.
–Den springande punkten är ledningen, och vår ledning har faktiskt visat tydligt att man menar allvar. För att lyckas måste också ledningen för  hela universitetet och för den delen hela skogs-sektorn, stötta utvecklingen.                       

SKOGEN 10/2013

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb