Sällskapets historia började med ett ”skogsbrukshistoriskt utskott” tillsatt av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA). Syftet var att avhjälpa bristen på dokumentation från skogsbrukets utveckling i Sverige — i synnerhet för perioden efter 1945. Dessutom ville akademien komma tillrätta med att forskning och utbildning inom ämnesområdet skogshistoria bara bedrevs i synnerligen blygsam skala vid SLU:s skogliga fakultet.
— Efter fem år kom utskottet fram till att det fanns ett utbrett intresse för skogshistoria i Sverige och övriga Norden, säger Hans-Jöran Hildingsson, sällskapets nuvarande ordförande. Därför ville man starta ett skogshistoriskt sällskap.
Konstituerande årsmöte hölls i februari 1990 i Stockholm och Skogshistoriska Sällskapet var därmed bildat på riktigt. Enligt stadgarna ska man ”främja skogshistorisk forskning i vid bemärkelse och underlätta att forskningsresultat når ut till en bred allmänhet samt verka för att skogshistoriska värden tas tillvara”.
— Skogshistorisk Tidskrift, som mycket ambitiöst producerats av sällskapet under alla år och skickats ut till medlemmarna, utgör sammantaget en skogshistorisk skatt, menar Hans-Jöran Hildingsson.
Text: Bengt Ek bengt@skogen.se