Skogsentreprenörer välkomnar brandutredningens förslag

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Brandområde i Ljusdal i somras.
Utredningen av räddningsinsatserna vid sommarens skogsbränder är klar. Där föreslås en lång rad förbättringar – och flera av dem välkomnas av branschorganisationen Skogsentreprenörerna.  

– Vi tycker det är bra att utredaren Jan-Åke Björklund valt att ge utökade befogenheter till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Börjar det brinna i skog och mark måste det finnas ett tydligt ledarskap, säger Kolbjörn Kindströmer, expert på brandfrågor hos Skogsentreprenörerna, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Det är också välkommet att MSB vid mycket omfattande räddningsinsatser kan ta över ansvaret för kommunernas räddningsverksamhet. Då ges  möjlighet att stärka  med både utrustning och stabs- och ledningsstöd, anser branschorganisationen.

Kolbjörn Kindströmer poängterar att landets skogsentreprenörer på bara några år gått från en del av problemet till en viktig del av lösningen.

– Numera är det ytterst sällsynt att skogsmaskinerna orsakar några bränder. Det har varit ett träget jobb för både skogsbruket och entreprenörerna, men det förebyggande arbetet har lönat sig.

Inför varje riskfylld situation genomförs nu ett samråd mellan beställaren och entreprenören. Ofta leder samrådet till att man byter till en annan avverkningsplats, kör på natten eller sätter ut brandvakter. 

I utredningen som häromdagen överlämnades till inrikesminister Mikael Damberg blev det också tydligt att räddningstjänsten på många håll brister både i skoglig kunskap – och vilka resurser som finns i skogsbruket. Att utredaren Jan-Åke Björklund ser goda relationer tillskogsentreprenörerna som viktigt välkomnas av Kolbjörn Kindströmer: 

– Utredaren har satt fingret på vilken nytta vi kan göra kring allt från att göra brandgator till eftersläckning. Våra medlemmar är verksamma över hela landet, och tätare kontakt med kommunerna är helt rätt väg att gå i arbetet med att klara av skogsbränderna. 

Nu hoppas han på att regeringen tar utredningen på allvar. Flera av förslagen låg på skrivbordet redan 2014 i samband med den stora skogsbranden i Västmanland. Och med klimatförändringarna har läget knappast blivit bättre: 

– Idag är inte Sverige tillräckligt rustat för att klara stora skogsbränder. Låt oss hoppas på förändringar redan inför nästa sommar, säger han.

Publicerad:
 • Logset 8H GTE Hybrid

  Logset gör ny hybrid

  MINDRE. Finska maskintillverkaren Logset satsar vidare på hybriddrift i skogen. Deras tidigare jätteskördare får sällskap av en mindre modell.
 • Annons
 • Blommande gran

  Efterlängtat blomår bär frö

  FÖRYNGRING. Skogsbruket ­gläder sig åt blomning i frö­plantagerna. Tack vare förra årets varma sommar var förutsättningarna goda i år. Nu ­samlas frön in efter flera års brist och höga prisnivåer.
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Annons
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Annons