”Skogsentreprenör – bygg din likviditet”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Thomas Adolfsén, SKOGENbild.
Bygg din likviditet. Det finns möjligheter, nyttja dem! Det säger Anna Furness, vd i Skogsentreprenörerna, som gärna ser att företagarna, framför allt  på maskinsidan, oroar sig  lite mer.
Branschorganisationen har nu sin rådgivning öppen för alla skogsentreprenörer som har frågor rörande effekter av coronakrisen. Frågorna har varierat något beroende på företagsinriktning. 
Från skogsentreprenörer på maskinsidan är det ändå lite för tyst, tycker Anna Furness.
– Jag är faktiskt orolig över att man oroar sig lite för lite. Det gäller att ligga steget före i sitt företagande, säger hon.
Mest prioriterat är att se över likviditeten.
– Prata med banken så att du får amorteringsfritt. Nyttja möjligheten att under coronakrisen få sänkta arbetsgivaravgifter, det är meningen att man ska göra det.  Se också till att göra klart med facket om permitteringar ifall det blir produktionsstillestånd.
En viktig sak är att skriva ned alla överenskommelser som görs.
– Det behöver bara vara en enkel loggbok med noteringar om vilka överenskommelser som gjorts med vem. Det är röriga tider och lätt för någon av parterna att glömma vad som sagts, säger Anna Furness.
Ett annat råd är att föra en dialog med kunden om hur man ska jobba i dessa tider. 
– Förståelsen är stor för att problem kan uppstå och alla vinner på att lösa dem i samförstånd, säger hon.
Sedan har hon en sista uppmaning: Ring oss!
Med skogsvårdsföretagen har Skogsentreprenörerna haft en tätare kontakt. För dem har mycket handlat om rekryteringsproblem som en följd av svårigheter för utländsk personal att komma till Sverige. Här har organisationen lobbat, bland annat tillsammans med LRF,  för att både personal ska släppas in i landet och för att permitterade svenskar lättare ska kunna få jobb i skogen.
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons