Skogsbruksvardag blir journalistik

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
UTBILDNING. Hur länge kan en välta ligga vid vägen innan ­virket tar stryk? Det vardagliga stod i centrum när journalister gick på kurs arrangerad av Föreningen Skogen och Föreningen skogs-och lantbruksjournalister.

Tvådagarskursen vände sig till dem som ville lära sig mer om svenskt skogsbruk och hur man gör journalistik av det. Platsen var skogarna kring Skövde och deltagarna fick bland annat vandra över hygge, förbi naturhänsyn, genom slyskog och gallring in i gammelskog.  

Annons
Annons

Örjan HolmbergÖrjan HolmbergDe fick också se skillnaden mellan skogsskötsel för virkesuttag och för friluftsliv. Gruppen bestod av journalister från dagspress, radio och facktidningar. Vissa bevakar redan skogsbruksfrågor, medan andra vill bredda sig.

Örjan Holmberg hade rest från Lycksele. Han är lokalredaktör för Sveriges radio och bevakar fjäll och inland.

Han tyckte att han har lärt sig mycket på skogsexkursionen.
– Och så det här med att få träffa kollegor och prata med dem, det är roligt och viktigt.

Monica HanssonMonica HanssonFrilansjournalisten Monica Hansson har jobbat mycket internationellt, men i sitt arbete här hemma, bland annat för Norrköpings tidningar, vill hon att landsbygdsfrågorna ska få större utrymme.
– Därför tänkte jag att jag skulle lära mig mer om skogsbruk och det har jag verkligen gjort, sa hon.

Johan Mikaelsson som är fri­lans­journa­list från Mölndal har jobbat för en mängd olika typer av medier, både med världen som arbetsfält och på svenska lokalredaktioner. 

Hittills har reportage om ­miljö och skogsindustri varit det närmaste han kommit skogsbruksjournalistik, men nu vill han bredda sig.
Johan MikaelssonJohan Mikaelsson– Skogsbruk intresserar mig, det har funnits i min närhet, pappa sålde maskiner till träindustrin och även om jag inte har skog så finns det inom familjen. Min systerson är dessutom jägmästare, berättade han.

Under exkursionens första dag guidades gruppen av representanter från ­Södra. De verkade berörda av deltagarnas ­uppriktiga intresse. 

Henric Sandström och Klas ­Danielsson, bägge från Södra Skog i Skövde, sammanfattade intrycken:
– Vi själva har i och för sig nästan aldrig kontakt med journalister, det är mest andra inom Södra som sköter det. Men när vi har haft det så har det mest handlat om någon kris eller kanske om brandrisker. Den här gruppen var verkligen intresserad av skogsbruk och ställde massor av frågor som det var roligt att svara på.

SKOGEN 5/2017

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons