Skogsbruksvardag blir journalistik

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
UTBILDNING. Hur länge kan en välta ligga vid vägen innan ­virket tar stryk? Det vardagliga stod i centrum när journalister gick på kurs arrangerad av Föreningen Skogen och Föreningen skogs-och lantbruksjournalister.

Tvådagarskursen vände sig till dem som ville lära sig mer om svenskt skogsbruk och hur man gör journalistik av det. Platsen var skogarna kring Skövde och deltagarna fick bland annat vandra över hygge, förbi naturhänsyn, genom slyskog och gallring in i gammelskog.  

Annons
Annons

Örjan HolmbergÖrjan HolmbergDe fick också se skillnaden mellan skogsskötsel för virkesuttag och för friluftsliv. Gruppen bestod av journalister från dagspress, radio och facktidningar. Vissa bevakar redan skogsbruksfrågor, medan andra vill bredda sig.

Örjan Holmberg hade rest från Lycksele. Han är lokalredaktör för Sveriges radio och bevakar fjäll och inland.

Han tyckte att han har lärt sig mycket på skogsexkursionen.
– Och så det här med att få träffa kollegor och prata med dem, det är roligt och viktigt.

Monica HanssonMonica HanssonFrilansjournalisten Monica Hansson har jobbat mycket internationellt, men i sitt arbete här hemma, bland annat för Norrköpings tidningar, vill hon att landsbygdsfrågorna ska få större utrymme.
– Därför tänkte jag att jag skulle lära mig mer om skogsbruk och det har jag verkligen gjort, sa hon.

Johan Mikaelsson som är fri­lans­journa­list från Mölndal har jobbat för en mängd olika typer av medier, både med världen som arbetsfält och på svenska lokalredaktioner. 

Hittills har reportage om ­miljö och skogsindustri varit det närmaste han kommit skogsbruksjournalistik, men nu vill han bredda sig.
Johan MikaelssonJohan Mikaelsson– Skogsbruk intresserar mig, det har funnits i min närhet, pappa sålde maskiner till träindustrin och även om jag inte har skog så finns det inom familjen. Min systerson är dessutom jägmästare, berättade han.

Under exkursionens första dag guidades gruppen av representanter från ­Södra. De verkade berörda av deltagarnas ­uppriktiga intresse. 

Henric Sandström och Klas ­Danielsson, bägge från Södra Skog i Skövde, sammanfattade intrycken:
– Vi själva har i och för sig nästan aldrig kontakt med journalister, det är mest andra inom Södra som sköter det. Men när vi har haft det så har det mest handlat om någon kris eller kanske om brandrisker. Den här gruppen var verkligen intresserad av skogsbruk och ställde massor av frågor som det var roligt att svara på.

SKOGEN 5/2017

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons