Skogsbrukets miljöhänsyn utvärderas

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: P Åsberg.
Skogsbrukets gemensamma målbilder för god miljöhänsyn ska utvärderas av Skogsstyrelsen.

Det var 2013 som de första målbilderna kom på plats. Idag finns det 50. Det handlar exempelvis om målbilder för hänsynskrävande biotoper, friluftsliv och rekreation, hänsyn till kulturmiljöer och kantzoner vid vattendrag.

Annons
Annons

Utvärderingen kommer att göras i två steg. Först utvärderas arbetet som gjorts och därefter görs en framåtblickande analys. Den första delen ska genomföras av en konsult som bland annat ska intervjua representanter från skogsbruket och Skogsstyrelsen liksom andra myndigheter och organisationer. En slutrapport beräknas bli klar i slutet av året, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Vi ser mycket positivt på att det nu blivit möjligt att göra denna utvärdering för att både synliggöra framgångsfaktorer och eventuella brister i målbildsarbetet. Det kommer ge oss ett bra underlag för fortsatt arbete, säger Jonas Eriksson, medlemschef på Norra skog, i ett pressmeddelande.

Att det skulle göras en utvärdering bestämdes redan när arbetet med målbilderna startade.

–. Målet är att identifiera styrkor och svagheter i arbetet under de tio år som gått. Därefter kan vi föreslå eventuella förbättringar och utvecklingsområden, säger Elisabet Andersson, projektledare på Skogsstyrelsen, som också är positiv till att den nu genomförs

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Forskningssatsning på barrblandskog

  Klimatförändringarna gör att det behövs ett större inslag av tall i granskogen. Det anser Södra som finansierar en doktorandtjänst om barrblandskogar tillsammans med SLU.
 • Annons
 • Brandberedskap stärks med fler helikoptrar

  Kategorier: skogsbränder, brandflyg, MSB
  Sedan i onsdags är fyra flygplan och tio helikoptrar i beredskap för att släcka bränder i Norrland som drabbats särskilt hårt. Nu ökar brandrisken även på annat håll och fler helikoptrar sätts i beredskap.
 • Så ska självverksamma jobba säkrare

  Skogsägarnas forskningsfond ger 1,3 miljoner till ett projekt som ska utveckla metoder och säkerhet för självverksamma skogsägare.
 • Annons
 • "Vi känner försmak av en grön supercykel"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Carl Olén
  Dryga tusenlappen per kubiken grantimmer kan bli det nya normala. Det finns tecken på det, skriver Carl Olén, Skogsfond Baltikum, i sin krönika.
 • Trävaror ger Södra ett jättelyft

  Södra visar ett urstarkt första halvår. Resultatet steg med en bra bit över 300 procent jämfört med samma period i fjol.
 • Annons