"Skogsbruket hanterar polariserade sakfrågor"

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
JAKT & SKOG. "Vår natur och vårt vilt är på tok för viktiga för att hanteras snuttifierat, var för sig. Alla skulle tjäna på att lyfta blicken från stövelspetsarna." Daniel Ligné på Svenska Jägareförbundet tycker att det är ett problem att skogsägare ofta beskrivs som ett kollektiv, till exempel i media.

– Det är jättestor skillnad i inställning till jakt mellan olika skogsägare. En tydlig skillnad syns mellan de mindre, privata skogsägarna och de stora skogsbolagen. De privata ser andra värden än virkesproduktion med sin mark, som jakt. Ungefär hälften av våra medlemmar är skogsägare, säger han.
– Att konflikterna egentligen är ganska få syns ute i viltförvaltningarna. Det finns 149 viltförvaltningsgrupper och varje grupp består av tre jägare och tre skogsägare. I fjol använde skogsägarna sin utslagsröst endast i fyra fall. 
– Skogsbolagen har en annan syn, rent krasst är den ekonomiska kalkylen enklare. Viltbetesskadorna kostar mer än jakten ger på sista raden. Och det är också helt logiskt bolagen som är mest högljudda i sina krav om avskjutningar, fortsätter han.

Annons
Annons

Något som skapar en klyfta är att skogsbruket i större utsträckning lämnar landsbygden. Tidigare fanns en lojalitet mellan de lokala jägarna och skogsbrukarna, anser Daniel Ligné. 
– Det är tänkvärt att när bönder i somras ville ha skyddsjakt på vildsvin för att skydda sina spannmålsfält blev listan av tjänstvilliga jägare fulltecknad. När skogsbolagen vill ha skyddsjakt på älg ställde ingen upp.

Daniel LignéDaniel Ligné, riksjaktsvårdskonsulent, Svenska JägareförbundetFörtroendet mellan grupperna måste byggas upp igen, poängterar han.
– Ett sätt vore att skogsbruket förenar skogsbruk, naturvård och jägare i väl utbyggda forum. I dag bakbinder sig skogsbruket genom att hantera polariserade sakfrågor. Vår svenska skog, natur och vårt vilt är på tok för viktiga för att hanteras snuttifierat var för sig. Alla skulle tjäna på att lyfta blicken från stövelspetsarna mot horisonten.
– Sist men inte minst behövs en överenskommelse, ett handslag, där jägarna säger ”vi skjuter lite till” mot att skogsägarna säger att ”vi sätter hädanefter alltid tall på tallmark”. 

Berättat för Karin Lepikko

SKOGEN 9/2017

 

 

Publicerad:
 • Ekprojekt kan söka pengar

  Kategorier: ekskötsel, ekskogsbruk
  Nu finns chans för såväl forskare som privatpersoner att söka anslag för ekprojekt.
 • Annons
 • Nordiskt skogsbruk har långt kvar till jämställdhet

  Det nordiska skogsbruket är i behov av arbetskraft men missar en stor outnyttjad resurs, nämligen kvinnorna. Av maskinförarna i Norden är endast några få procent kvinnor, enligt en ny rapport.
 • Anders Ekstrand

  ”Sätt en surrande skogslönn”

  På våren brukar mina stora lönnar surra så högt att det hörs in i sovrummet. Tusentals humlor söker nektar i pollen, ofta i sällskap med övervintrade fjärilar, berättar Anders Ekstrand i Sista ordet.
 • Annons
 • Staten ger pengar till omarrondering

  Kategorier: omarrondering, Skogsägare
  Regeringen vill skjuta till pengar till omarronderingen av splittrad skogs- och jordbruksmark i Dalarna.
 • Rekordmånga skogsstudenter i höst

  Den här hösten har rekordmånga börjat studera skog hos Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. 
 • Annons