Skogsstyrelsen har fått mycket kritik för att avverkningar, bland annat i fjällnära skogar, stoppas. Och även om få avverkningar i någon mån stoppas, knappt 7 promille, så visst är det en ökning, medger Göran Rune, chef för skogsavdelningen hos Skogsstyrelsen i en debattartikel i Dagens Industri.
Men det gäller att inte slita siffror ur sitt sammanhang, säger han och påminner om den hårt kritiserade så kallade Polytaxinventeringen. Den gick ut på att en enskild tjänsteman gjorde en bedömning i fält om slutavverkningen klarade lagens krav. Inventeringen kritiserades häftigt av skogsbruket bland annat för att lagkraven för miljöhänsyn var otydliga.
”Samtidigt fick vi ett regeringsuppdrag 2011, initierat av dåvarande landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) (en av de personer som nu hårt kritiserar vår tillsyn”, skriver Göran Rune och fortsätter:
”En direkt åtgärd blev att Skogsstyrelsens tillsyn skulle skärpas. Lagen skulle användas. Juridiken skulle få en viktigare roll för att kunna skapa rättspraxis. Kort sagt: vi skulle på allvar börja tillämpa lagstiftningen, men också få en större vägledning av den. Besluten vi fattade skulle också ge värdefull officiell statistik som en del i det kontinuerliga lärandet. Dessutom startade arbetet med gemensamma målbilder för god miljöhänsyn, något som nu också finns på plats. Detta applåderades av skogsbruket. Inga protester”.
Det som det tidigare fanns en bred samsyn om lyfts nu alltså fram som ett hot mot äganderätten, enligt Göran Rune.
”Skogsbruket ville veta vad lagen kräver. Nu ger vi besked om det. Polytaxen skulle bort. Nu är den borta”, skriver han.